Tigar na putu ljubavi : Prošao 1700 kilometara kako bi našao ženku !

WLS-T1-C1 je dvoipogodišnji mužjak bengalskog tigra iz utočišta za životinje u Tipešvaru u Indiji.

U junu prošle godine napustio je utočište, a njegovo kretanje se prati radio ogrlicom. C1 je prešao veći put od ijednog tigra u Indiji otkako se ovi veličanstveni predatori nadziru (Unilad). Iako je na svom putovanju od 1.700 km nailazio na imanja i autoputeve, tek je jednom došao u dodir s ljudima.

Tom je prilikom slučajno povredio jednog od učesnika grupe koja je istraživala područje Hingoli, u indijskoj državi Maharaštri. Zanimljivo je da se tigar ne kreće pravom linijom, već obilazi okolne indijske države. Stručnjaci i dalje pokušavaju da odrede razlog koji je podstakao C1 da napusti svoj prvobitni dom. 

Nitin Kakodkar, upravni konzervator indijskih šuma koji odgovara indijskoj državnoj službi za očuvanje životne sredine, istakao je da su tigrovima potrebni hrana, sklonište i partner za parenje. On je primijetio da je C1 zalazio u šume, ali ih je napuštao nakon pet dana, dok je usput lovio, što znači da mu ne nedostaje hrane i skloništa. Bilal Habib, stručnjak za divlje životinje s jednog indijskog instituta, također smatra da je riječ o potrazi za ženkom. 

Postoji vjerovatnoća da su ženke bile prisutne u područjima koje je tigar već napustio, ali možda su na tim područjima već bili drugi dominantni mužjaci“, objašnjava Habib i dodaje da C1 nastavlja da luta zbog toga što još nije pronašao područje sa slobodnim ženkama. Sada ostaje nada da će lutajući tigar nastaviti svoju avanturu do Melghat rezervata za tigrove, gdje će pronaći sklonište i dovoljno hrane, a možda čak i pogodnu ženku.

Ostavite komentar