Turska će službeno priznati “američki” genocid nad Indijancima

Nakon što su američki senatori pokrenuli inicijativu za uvođenje sankcija Turskoj zbog kupovine ruskih sistema S-400, a zločine Osmanlija nad Armencima iz 1915. su priznali kao genocid, Ankara je ogorčeno reagovala i najavila da će se osvetiti Washingtonu zato što „iskrivljuje istoriju kako bi ostvario kratkoročne političke ciljeve“.

Ranije su turski mediji nagađali da bi Turska mogla uskratiti gostoprimstvo američkim nuklearnim bombama u bazi Incirlik i radarskim komponentama proturaketnog štita koje su raspoređene u Küreciku u jugoistočnoj Turskoj.

Međutim, aku su ranije ovu mogućnost spominjali turski provladini mediji, sada ista prijetnja dolazi iz kancelarije turskog predsjednika Erdogana.

Turski čelnik Recep Tayyip Erdogan obećao je da će u skladu s tim reagovati i zaprijetio da će zatvoriti američke vojne baze u Turskoj, javlja njemački Die Welt.

“Ako bude potrebno, Ankara će zatvoriti američka uporišta u Incirliku i Küreciku“, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je naglasio da će to biti odgovor Ankare kao reakcija na moguću odluku Sjedinjenih Država „na takve mjere kao što su sankcije” .

„Američki senatori traže sankcije protiv Turske, jer je Ankara kupila ruske sisteme S-400 od Moskve. Reakciju turske strane nije trebalo dugo čekati. Kao što je rekao Recep Tayyip Erdogan, Sjedinjene Države donose neprimjerene političke odluke”, piše Die Welt.

TURSKA ĆE PRIZNATI AMERIČKI GENOCID NAD INDIJANCIMA

Međutim, protjerivanje američkih nuklearnih kapaciteta iz Incirlika i radarskih komponenti proturaketnog štita iz baze u Küreciku je upozorenje na sankcije koje tek trebaju biti usvojene, dok je „Armenski genocid“, vrlo bolno pitanje za Tursku u cjelini, već priznat od strane američkih zakonodavaca.

Usred pogoršanja odnosa između Washingtona i Ankare, turski predsjednik je u vezi s tim rekao da bi njegova zemlja mogla službeno priznati genocid nad Indijancima u Sjedinjenim Državama. Mnogi su čuli za tragediju indijanskih plemena u Americi, koja je u svom opsegu nesumnjivo genocid, ali se postavlja pitanje hoće li Turska biti prva zemlja u svijetu koja bi službeno zločin nad autohtonim narodima Sjeverne Amerike proglasila genocidom ili je to samo propagandna retorika turskog predsjednika?

S obzirom na osjetljivost ne samo službene Ankare, već i cijelog turskog društva na službeno priznanje „Armenskog genocida“ od bilo koje vlade u svijetu, nitko se ne bi trebao iznenaditi ako turske vlasti istrijebljene autohtonih naroda Sjeverne Amerike proglase američkim genocidom nad Indijancima.

Die Welt / News

Ostavite komentar