Imate Android : Preporučujemo da provjerite aplikacije !

Kryptowire, kompanija koja se bavi sigurnošću, objavila je godišnji izvještaj u kome se bavi sigurnošću aplikacija na mobilnim telefonima.

Tokom istraživanja, ova kompanija je pronašla 146 aplikacija instaliranih na jeftinijim Android telefonima, koje su na različite načine mogle da budu eksploatisane za maliciozne potrebe.

Ove aplikacije samostalno mijenjaju dozvole pristupa ili proizvođačima prosljeđuju podatke sa telefona bez znanja i eksplicitne dozvole korisnika. Ovakve situacije pronađene su kod softvera od 29 različitih proizvođača, od nekih malih i relativno nepoznatih kao što su Cubot i Doogee, pa sve do velikih kompanija, kao što je Sony.

Ako uzmemo da Android dolazi sa 100 do 400 preinstaliranih aplikacija koje su često i dio veće grupe alata, jasno je da su korisnici potencijalno veoma izloženi ovim prijetnjama.

Problem je, naravno, moguće riješiti, ali to zahtjeva da se Google više posveti analizi izvornog koda i odgovornosti proizvođača koji prave softver za Andorid ekosistem.

Ostavite komentar