Zuckerberg ipak odlučio da plati : News Tab realnost na Facebooku

Društvena mreža Facebook uvodi sekciju vesti – News Tab na svojoj mobilnoj aplikaciji, gdje će se prikazivati naslovi vijesti koje biraju novinari, dok će izadavači biti plaćeni za korišćenje njihovog materijala.

Ta društvena mreža dugo je bila u sporu sa izdavačima vijesti koji se žale da Facebook ima koristi od dijeljenja njihovih članaka za koje do sada nije plaćao.

Ovo je potencijano veliki korak za platformu koja je odavno obilježenu teškoćama da iskorijeni dezinformacije i nespremnosti da sklapa ugovore sa izdavačima, prenosi AP.

U tabu vijesti biće uključeni naslovi iz Wall Street Journal-a, Washington Post-a, Buzzfeed News-a, Business Insider-a, NBC-a, USA Today-a i Los Angeles Times-a kao i naslovi iz nekoliko lokalnih medija iz najvećih američkih gradova. Nova sekcija vesti bi trebalo da bude pokrenuta danas.

Preko Facebooka će se vidjeti samo naslovi članaka, a kada se klikne na naslove korisnik će biti preusmjeren do websajtova ili aplikacija izdavača, ako su instalirane. To je, manje – više, ono što su izdavači od Facebooka tražili godinama.

Facebook nije želio da kaže ko će i koliko biti plaćen navodeći samo da će plaćati izdavačima za pristup sadržaju.

Ostavite komentar