SmartPhone ugrožava posao a društvene mreže prijete šefovima

Pametni telefon se u nešto više od deset godina uvukao u sva područja života pa i na radno mjesto.

Nejasna je granica između poslovnog i privatnog života. Ne samo zbog toga što šefovi ponekad šalju e-mailove i poruke i nakon što se smena završi, već i zato što zaposleni provode previše vremena na mobilnom telefonu u radno vrijeme.

“To vodi nižoj produktivnosti”, rekao je profesor psihologije Kristijan Montag koji istražuje to pitanje na Univerzitetu Ulm u Njemačkoj.

“Zbog stalnih prekida znatno se smanjilo efektivno radno vrijeme”, kaže Montag.

Ljudi u prosjeku provedu oko dva i po sata dnevno na svojim pametnim telefonima.

“Većinu vremena su na Fejsbuku, Instagramu i drugim društvenim mrežama”, rekao je Montag.

Pokreće ih strah da će nešto propustiti. Kako bi se spriječila pojava tog straha, mogu se postaviti vremenska ograničenja za upotrebu pametnog telefona u kancelariji.

Savjetnica za poslovno upravljanje Gabriela Ties preporučila je da se privatni e-mailovi i poruke provjeravaju samo u određeno vrijeme dana, na primjer ujutro pa opet poslijepodne.

Trebalo bi odmah odgovoriti samo na one poruke koje su hitne, inače odgovorite na njih kasnije, kaže Ties.

Preporučuje i isključivanje obavještenja na mobilnim telefonima dok ste na poslu. Mobilni je najbolje spakovati u džep ili torbu i ugasiti ga, ako je to moguće.

Osobe s kojima poslovno komunicirate možete pitati da “primarno komunicirate preko poslovne linije ili e-maila”, kaže Ties.

Ona dodaje da ni zaposleni ne bi trebalo da šalju poruke dok su na poslu, a porodica i prijatelji treba da ih kontaktiraju samo ako je nešto hitno.

Ostavite komentar