Sačuvajte svoj vid : Koristite filter plave svjetlosti na mobitelu !

Što je filter plave svjetlosti? Ako ste ikada radili s nekim od elektronskih uređaja (a velike su šanse da jeste, jer danas živimo u dobu tehnologije i tehnološkog ”booma”), onda ste vjerojatno opazili da svaki od tih uređaja odašilje određenu količinu svjetlosti. Svaki od tih uređaja (kao što je na primjer pametni telefon kojeg sada držite u ruci) odašilje određen stepen svjetlosti koja se naziva ”plavom svjetlošću”.

Ta svjetlost, za razliku od dnevne svjetlosti, je štetna za oči promatrača. Što više gledamo u ekrane pametnih telefona, računala i tableta, to si više oštećujemo vid. Naravno, postoje kvalitetniji i manje kvalitetni ekrani koji u većoj ili manjoj mjeri štite korisnika. No, ono što korisnika može zaštititi u najvećoj mjeri (i što ne košta puno ili u najboljem slučaju ništa) je filter plave svjetlosti. Filter plave svjetlosti smanjuje naprezanje očiju i umanjuje količinu plave svjetlosti koju ekran emituje. Danas većina pametnih telefona u sebi već imaju svoje vlastite filtere plave svjetlosti koje korisnici mogu uključiti. Kako uključiti filter plave svjetlosti unutar Android uređaja te kako ga skinuti i instalirati sa Google Play Trgovine, pročitajte u nastavku članka.

Google je također prepoznao važnost ovog filtera i s obzirom na to odlučio ga je uključiti u neke od svojih operacijskih sistema. Ako vaš uređaj na sebi ima Android 8.0 Oreo onda zasigurno ima i svoj vlastiti filter plave svjetlosti. Najnovija iteracija Androida, Android 10 u sebi ima i poseban tamni način rada, koji na još bolji način čuva oči korisnika, ali i bateriju uređaja (što je osobito važno za sve one koji imaju uređaje s OLED ekranima).

Kako uključiti filter plave svjetlosti?

Jednostavno! Samo trebate otići pod postavke svog uređaja (pod ”Settings – Display – Night Light”) i ondje ćete ga moći uključiti. Većina uređaja ima mogućnost automatskog namiještanja filtera plave svjetlosti koji se uključuje i isključuje u tačno određeno vrijeme. Ovo na primjer možete uključiti ako želite olakšati korištenje pametnog telefona po noći. Nakon što uključite filter plave svjetlosti i ako budete koristili uređaj u noćnim uvjetima, lakše ćete moći zaspati, budući da će uređaj manje svijetliti, što je još jedan dobar razlog zašto ga imati uključenog.

Nažalost, nema svaki uređaj na sebi filter plave svjetlosti. To je sasvim u redu, pogotovo ako vaš uređaj koristi pojednostavljenu verziju Androida ili ako koristi ”čisti” Android sistem (bez bloatware aplikacija i sveg onog dodatnog sadržaja).

Trenutno unutar Google Play Trgovine postoji velik broj filtera plave svjetlosti koje možete skinuti i isprobati. Jedan od možda najboljih je Bluelight Filter aplikacija. Radi se o aplikaciji koja funkcionira na isti način kao predinstalirani Android filter plave svjetlosti, s time da u sebi ipak sadrži nešto više dodatnih opcija. Sve u svemu, ako vam treba dobar filter plavog svjetla, idite u Google Play Trgovinu i odande skinite i instalirajte Bluelight Filter. Neće vas koštati ništa, a bit će vam od velike pomoći.

Koristite li i vi filter plave svjetlosti na svom pametnom telefonu?

Logicno.com