Klarić: HITNO usvojiti državni zakon o plinu kojim bi se zaštitili građani !

Jučer u 8 sati u zvorničkom postrojenju kompanije Gas promet je obustavljen transport gasa prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu.Tim povodom je na svom oficijelnom Facebook pageu reagirala je federalna zastupnica Naše stranke dr. Sanela Klarić :

„Upozorenja stručnjaka i Energetske zajednice, brojne diskusije, konferencije, projekti i sastanci na temu plina u BiH iz godine u godinu upozoravaju da BiH pod hitno treba da usvoji državni Zakon o plinu koji bi definisao transport i regulatora tržišta i cijena na cijeloj teritoriji BiH.

Ono što se dešava svake godine pa i ove, jeste da se građane dovodi u nezahvalan i nesiguran položaj ponovo pred sezonu grijanja.
Iza svega opet stoji politika koju RS provodi i koja je kroz svoje zakone preuzela nadležnosti države.

Međutim i do Vlade FBiH je također problem jer nakon što je nedavno RS dao zeleno svjetlo na posljednji nacrt državnog Zakona o plinu Vlada FBiH nije se oglasila niti počela pregovore i ubrzala proceduru. Zašto se čeka?

Ovaj problem se večeras može riješiti donošenjem Odluke Vijeća ministara kako bi se premostila ova situacija sve do usvajanja državnog Zakona o plinu da bi se građani zaštitili.

Vlada FBiH treba HITNO da da svoje mišljenje o državnom zakonu i ispregovara sve što prije s RS da bi se HITNO usvojio državni Zakon o plinu koji bi državi BiH vratio nadležnosti a s kojim bi se uskladili i usvojili entitetski Zakoni o plinu.

To je jedino pravo rješenje koje bi osiguralo transparentne cijene i sigurno snabdijevanje.

Uz sve navedeno BiH treba da osigura Energetsku efikasnost i smanjenje potreba za energijom u zgradarstvu kroz maksimalno korištenje obnovljivih izvora energije te uz korištenje lokalno proizvedenih izolacionih prirodnih materijala i drugih mjera za energetsku efikasnost.” napisala je dr. Sanela Klarić.

Ostavite komentar