Kako nas naši “pametni” telefoni prave glupima !?

Dokle god naš mozak vidi pametni telefon ispred sebe, on kao da momentalno postaje gluplji…

Kognitivni i socijalni psiholog Adrijan Vord je, sa kolegama, sproveo eksperiment i objavio ga pod naslovom “Ispiranje mozga: Samo prisustvo smartphona smanjuje kognitivne sposobnosi”.

“Više od 1.500 studenata učestvovalo je u istraživanju i njihov zadatak je bio da riješe više testova, odgovore na brojna pitanja, da objasne i formulišu nešto. Generalno, nije bilo toliko važno šta su odgovarali, već ono šta smo mi primijetili. A mi smo sve vrijeme pratili gdje im je mobilni telefon”, objašnjava Vord.

Ispitanici su bili podijeljeni u tri grupe i bili podvrgnuti različitim intelektualnim testovima. Razlika je bila u uslovima rada: prva grupa je morala da ostavi telefone u drugoj sobi, drugoj grupi nije bilo zabranjeno da ih drži u džepu ili torbi, a treća grupa studenata smela je da drži telefone na stolu ispred sebe, ali da ekran bude okrenut nadolje.

Naravno, nijednoj grupi nije bilo dozvoljeno da ih upotrebi.

Istraživači su pratili količinu radne memorije sve tri grupe, tj. količinu informacija na koju ste sposobni da se fokusirate.

Najviša je bila kod ljudi koji uopšte nisu imali pristup telefonu, a najniža kod osoba čiji su telefoni stajali na stolu ispred njih. Rezultat grupe koja je imala telefon u džepu ili torbi blizu je rezultata koje je pokazala grupa koja nije imala pristup pametnom uređaju.

“Mislim da nema potrebe da previše objašnjavamo rezultate studije – očigledno je: dokle god naš mozak vidi pametni telefon ispred sebe, on kao da momentalno postaje gluplji. To je zahvaljujući očekivanju da ne moramo mnogo da ga ‘opterećujemo’, jer sve odgovore koji su nam potrebni nalazimo preko njih na internetu”, kaže doktor Adrijan Vord.

Naučnici su, nakon istraživanja, pitali studente šta misle, da li njihov mobilni telefon utiče na njihovu pažnju i sposobnosti. Naravno, svi su dali isti odgovor – NE!

To je pokazatelj da smo na psihološkom nivou potpuno zavisni od telefona, a da toga uopšte nismo svjesni.

“ostalom, jeste li nekad upoznali zavisnika od droge ili alkohola koji priznaje da ima problem? Ne kažem da mobilni ne treba da se koriste, ali ih koristite dozirano i mudro. Jer kad jednog dana shvatite da vaš mozak bez njega ne funkcioniše kako treba, da slabije pamtite i da teže pronalazi rješenja i odgovore na osnovna pitanja – biće kasno – poručuje”, psiholog Vord.

Ostavite komentar