Studenti u Americi gladni, žedni, nezbrinuti i dužni 29.800 $

New York — Sve veći broj američkih studenata gladno je ili su beskućnici, pokazala je nova studija neprofitne organizacije Hope Center for College, Community and Justice.

19724126055cfa06d87723d385032730_w640

Njihovo istraživanje uključilo je više od 167 hiljada studenata na 101 dvogodišnjem programu državnih fakulteta, te na 68 četvorogodišnjih programa na univerzitetima i fakultetima.

Zabrinjavajuć je podatak da je gotovo polovina učesnika istraživanja izjavila kako je u razdoblju od mjesec dana prije anketiranja barem jednom iskusila “neizvesnost hoće li moći sebi da kupi zadovoljavajuću hranu, odnosno hoće li moći da je nabavi na društveno prihvatljiv način”., piše Biznis Insajder.

Otprilike 50 posto studenata dvogodišnjih programa i oko 44 posto onih na četvorogodišnjim studijima u anketi ja izjavilo da se boje hoće li ostati bez hrane prije nego da li mogu sebi da priušte da kupe nove namirnice. U obje grupe studenata 30 posto njih nije jelo kada su bili gladni jer to nisu mogli sebi da priušte.

Stambeno pitanje je također gorući problem. Čak 18 posto mladih na dvogodišnjim programima i 14 posto onih na četvorogodišnjim studijima izjavilo je da su beskućnici.

Neki su naveli kako žive kod rođaka ili prijatelja ili pak spavaju po tuđim kaučima (tzv. couch surfing), dok su drugi izričito naveli kako žive napolju, u skloništu ili po kampovima.

Sve ovo, piše Biznis Insajder, posljedica je sve većih troškova studiranja. Naime, školarina se od 1980-ih godina više nego udvostručila, a rezultat toga je rekordno visok studentski dug. Prema Student Loan Herou, online platformi koja pruža podršku pri organizovanju i otplati studentskih kredita, ukupni studentski dug u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je 1,5 biliona dolara, dok je prosječno dugovanje po diplomiranom studentu u 2018. godini iznosilo 29.800 dolara.

IZVOR: JUTARNJI.HR

Ostavite komentar