Dioničari Facebooka traže smjenu Marka Zakerberga on želi ostati

Većina nezavisnih investitora, dioničara Fejsbuka, glasala je prošle sedmice za prijedlog da se Mark Zakerberg otpusti s mjesta predsjednika kompanije i dovede nezavisni predsjednik.

105074018-GettyImages-669889778

Zakerberg, pak ima većinu u odboru dioničara i ne mora da poštuje njihove odluke.
Prema rezultatima glasanja na godišnjem sastanku dioničara Fejsbuka, 68 posto spoljnih investitora želi da se zaposli nezavisni predsjednik. Prošle godine, broj dioničara koji su to podržali bio je 51 posto, podsjeća Biznis insajder.
Ipak, pored podrške, prijedlog nije prošao, jer Zakerberg kontroliše dioničko glasanje, što znači da ne mora da prihvati zahtjeve vlasnika drugih dionica.
“Arogancija nije zamjena za dobro korporativno upravljanje”, kazao je Majkl Konor, koji je pomogao koordinisanje ‘aktivističke akcije’ među investitorima Fejsbuka, prenosi RTCG.
Čak 68 posto običnih investitora, koji nisu članovi Upravnog odbora, želi da zbaci Zakerberga i dovede nekoga nezavisnog da predsjedava Odborom Fejsbuka.
Navodno su dioničari nezadovoljni kako je Zakerberg reagovao nakon serije skandala koji se vezuju za ovu društvenu mrežu – jedno je miješanje u američke izbore 2016. godine, a drugo je veliki skandal Kembridž Analitiksa. Oni smatraju da bi se kompanija oporavila uz nezavisnog predsjednika koji bi na odgovornost pozvao Zakerberga i njegov top tim.
Biznis insajder dodaje da su cijene dionica Fejsbuka dramatično pale prošle godine nakon Kembridž Analitiksa skandala, te da se još nisu oporavile. Cijena dionice je 25. jula prošle godine bila 217.50 američkih dolara, dok je ovog ponedeljka bila 164.15 američkih dolara.
Pored navedenog, 83,2 posto spoljnih dioničara podržalo je prijedlog da se odbaci dualna klasa vlasničke strukture. Trenutno, deoničari A klase imaju jedan glas za svaku dionicu, dok deoničari B klase imaju deset glasova za svaku dionicu – menadžment i šefovi kontrolišu dionice B klase.
Zakerberg je vlasnik više od 75 posto dionica B klase, što znači da ima oko 60 posto kontrole prilikom glasanja. On i kolege odbile su planove nezavisnih dioničara.
Autor: RTCG

Ostavite komentar