Trećina hrane u svijetu završi u smeću

Oko trećina proizvedene hrane u svijetu, odnosno 1,2 milijarde tona, godišnje se baci, što znači da u smeću završi više od 1.000 milijardi dolara, procjenjuje Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO).

smece

U razvijenim zemljama se baca oko 40 posto hrane u fazi prodaje i konzumacije, a u zemljama u razvoju 40 posto u fazi proizvodnje.
Najviše se bacaju voće i povrće, potom riba i meso, a po domaćinstvu se baci hrane u vrijednosti od oko 1.800 dolara.
Inače, proizvodi s vrlo dugim rokom trajanja, kao što su kafa, so, šećer i riža, u slučaju da se pravilno skladište, ispravni su za upotrebu i do godinu dana posle datuma utisnutog na ambalaži “najbolje upotrijebiti do”.
Proizvodi s dugim rokom trajanja zadržavaju sva svojstva do dva mjeseca nakon isteka roka. U takve proizvode spadaju žitarice, slatkiši, ulje…
Proizvode sa ograničenim i kratkim rokom trajanja, poput mliječnih proizvoda, sviježeg mesa i ribe, uopšte ne bi trebalo konzumirati posle isteka propisanih rokova.
Autor: Tanjug, Nezavisne novine

Ostavite komentar