Najskuplji lijek na svijetu košta 2,1 milion dolara

Švicarski proizvođač lijekova Novartis dobio je odobrenje SAD-a za svoj lijek za gensku terapiju spinalne mišićne atrofije Zolgensma, a cijena ovog lijeka je rekordnih 2,1 milion dolara.

5

Američka uprava za hranu i lijekove odobrila je lijek za djecu koja boluju od SMA i mlađa su od dvije godine, uključujući i one koji još ne pokazuju simptome. Odobrenjem su obuhvaćena i ona djeca s najsmrtonosnijim oblikom nasljedne bolesti, kao i ona s tipovima bolesti kod kojih se simptomi mogu pojaviti kasnije.
SMA je vodeći genetski uzročnik smrti djece. Bolest često dovodi do paralize, problema s disanjem, a smrt se kod djece rođene s najozbiljnijim tipom 1 pojavljuje za samo nekoliko mjeseci. SMA pogađa jedno dijete na 10.000 rođenih, a šanse za tip 1 kreću se od 50 do 70 posto, piše “Gardijan”.
Kompanija Novartis brani rekordnu cijenu svog lijeka tvrdnjom kako je jednokratno liječenje vrednije od skupih dugoročnih tretmana koji koštaju nekoliko stotina hiljada dolara godišnje.
Terapija koristi virus kako bi se dobila normalna kopija SMN1 gena kod dijece rođene sa defektivnim genom, a dobijaju je putem infuzije.
Ova rekordna cijena prije je bila još veća i kretala se oko pet miliona dolara, ali nezavisni Institut za klinički i ekonomski pregled u aprilu je utvrdio da je riječ o prekomjernom iznosu.
U Novartisu navode da je lijekom liječeno više od 150 pacijenata. Njihov izvršni direktor Vas Narasiman opisuje Zolgensman kao gotovo iscjeliteljski lijek za SMA ako ga pacijent dobije ubrzo nakon rođenja. Međutim, podaci pokazuju da njegova djelotvornost traje samo pet godina.
Lijek će biti u konkurenciji sa Biogenovom Spinrazom, koja je prvi odobreni lijek za SMA. Odobren je krajem 2016. godine, i mora se ubrizgavati svaka četiri mjeseca. Cijena je 750.000 dolara za prvu godinu, i 375.000 dolara svake naredne. I tu je cijenu ranije spomenuti institut smatrao previsokom.
Autor: Express.hr

Ostavite komentar