Transrodnost se uklanja sa liste mentalnih oboljenja

Ove sedmice se u Ženevi održava Svjetska zdravstvena skupština u okviru koje se, između ostalog, transrodnost depatologizuje, odnosno uklanja sa liste mentalnih oboljenja, nakon čega će nova Međunarodna klasifikacija bolesti transrodnost vidjeti kao stanje, a ne oboljenje.

trans

Kako se navodi u saopštenju Tima Ujedninjenih nacija, na taj način na međunarodnom nivou se vrši prvi korak ka depatologizaciji transrodnosti, a sve države članice, će početi i sa izvještavanjem o primjeni nove klasifikacije od 2022. godine, što ostavlja dovoljno vremena za nacionalnu implementaciju tog dokumenta.
“Patologizacija je duboko ukorijenjena u svim sferama društvenog života transrodnih osoba, počev od pravnog statusa, preko pristupa zdravstvenoj zaštiti, mogućnosti zapošljavanja, ali i svakodnevnog tretmana kako od opšte populacije tako i od najbližih članova porodice”, navodi se u saopštenju.
Šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije kazao je da je zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava, a da diskriminacija u značajnoj mjeri utiče negativno na zdravlje.
“To je naročito važno kada sagledamo podatke po kojima seksualne manjine u evropskim zemljama imaju značajno lošije fizičko i mentalno zdravlje. Smrtnost transrodnih osoba je tri puta veća, a transrodne žene su i deset puta sklonije pokušaju samoubistva”
Nacionalna implementacija uklanjanja transrodnih stanja sa liste mentalnih oboljenja podrazumijeva omogućavanje priznavanja identiteta, koji je u manjoj mjeri uslovljen medicinskim pristupom. Također, trasnrodne osobe bi trebalo da budu bolje uključene u društvo, da imaju bolje mogućnosti za ostvarenje svojih prava i pristup uslugama, umjesto dugotrajnih procesa dijagnostike i medikalizacije.
Navedena klasifikacija je prethodno izmijenjena 1990. godine, kada je sa liste mentalnih oboljenja uklonjena homoseksualnost i time učinjen prvi veliki korak neophodan za ostvarivanje društvene ravnopravnosti i omogućavanje efikasnog ostvarivanja ljudskih prava homoseksualaca. Rodni identitet podrazumva osjećaj vlastitog roda i on je obično u skladu sa polom prilikom rođenja. Kada se rodni identitet osobe razlikuje od njegovog pola, onda se obično smatra transrodnom osobom.
Autor: Beta

Ostavite komentar