Grinpis: Koka kola, Pepsi, Nestle najviše zagađuju plastikom

Proizvođači pića Koka kola, PepsiCo i Nestle najveći su proizvođači plastičnog otpada u svetu, navodi se u izveštaju Grinpisa.

koka_kola_pix

U saradnji s pokretom Break Free From Plastic, Grinpis je organizovao 239 akcija čišćenja plastike u 42 države širom svijeta, što je rezultiralo prikupljanjem 187 hiljada komada plastike. Cilj je bio da se pokaže kako velike korporacije doprinose zagađenju sredine.
Najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića, Koka kola, ujedno je i najveći proizvođač otpada, navodi Grinpis. Plastični otpad poznatog brenda pronađen je u 40 od 42 države. “Kontrole brendova nude neoborivi dokaz uloge korporacija u jačanju globalnog zagađenja”, rekao je Von Hernandez, globalni koordinator pokreta Break Free From Plastic.
Najčešći pronađeni tip plastičnog otpada bio je polistiren i nalazi se u ambalaži šolja za kavu, a sledi ga PET koji se koristi za bočice i posude.
“Dijelimo cilj Grinpisa za eliminacijom otpada iz okeana i spremni smo odraditi svoj dio kako bismo pomogli u ispunjavaju tog važnog izazova”, rekao je portparol Koka kole. Kompanija je obećala da će prikupiti i reciklirati bočicu ili limenku za svaku koju proda do 2030.
Sve tri kompanije obećale su da će promijeniti ambalažu do 2025. Koka kola navodi da će se sva pakovanja moći reciklirati, Nestle da će se reciklirati i ponovno upotrijebiti, a PepsiCo da će se osim recikliranja omogućiti i kompostiranje i biorazgradnja. Sve kompanije rade i na korištenju recikliranog materijala u svojim pakovanjima.
Nestle, kao najveći svjetski proizvođač hrane i pića, navodi da prepoznaje problem i da naporno radi na smanjenju upotrebe plastike koja se ne može reciklirati. Iz kompanije dodaju da traže različita rešenja za pakovanje, nastoje da olakšaju recikliranje i eliminišu plastični otpad.
PepsiCo nije bio dostupan za komentar.
Autor: Beta

Ostavite komentar