Internet kao prijetnja demokratiji : EU usvojila nova pravila koja bi mogla da unište internet

Komitet EU odobrio je dva nova pravila o zaštiti autorskih prava, a za koja aktivisti upozoravaju da mogu da unište internet kakav poznajemo, javlja Independent.

mouse1

Dva kontroverzna pravila poznata su kao član 11 i član 13, a oni uvode široke promjene i mijenjanju način na koji web radi.
Član 13 ranije su kritikovali aktivisti koji tvrde da će se od sajtova tražiti da provjeravaju postove koji su protivni bazi podataka o autorskim pravima i uklone one koji su označeni. Kao primjeri se navode često korišćene slike iz filmova ili TV emisija, a koje bi morale da se uklone s portala ili internet stranica.
Javnost i stručnjake najviše su uznemirili članovi 11 i 13. prijedloga direktive. Član 13, odgovornost za kontrolu korišćenja autorskog sadržaja u potpunosti prebacuje na pojedine internet stranice, uvodeći pritom ideju automatskog “filtera” sadržaja. Plaćanjem licence za korišćenje antiplagijatorskih programa, svaki bi se internet ponuđač, čije se poslovanje oslanja na distribuciju autorskog sadržaja, morao obvezati na buduću kontrolu korišćenja istog.
Zbog klauzule u spornom članku koja svakoj državi članici kontroliše suverenost u implementaciji direktive, svi internet ponuđači bili bi prisiljeni da svoje poslovanje prilagode zakonima svake pojedine članice Evropske unije, što ionako komplikovan i nemoguć proces dovodi do apsurdnog nivoa kompleksnosti, iako je ideja bila da se pojednostave i usaglase uslovi u cijeloj EU.
Obavezni filteri i porez na linkove najozbiljnije prijete neprofitnim stranicama od javnog interesa, poput najpopularnije online enciklopedije Wikipedije.
Praksa objavljivanja popularnih priča na društvenim mrežama poput Facebooka i Instagrama mogla bi izgledati potpuno drugačije.  Naime, objavljivanje videosadržaja koji u svojoj pozadini sadrži pjesmu, kao i objavljivanje profilnih slika na kojima pojedinci nose majice omiljenog muzičkog sastava, u kontekstu predložene direktive više neće biti dozvoljeno bez toga da te društvene mreže plate naknadu izvođačima.
Autor: 021.rs

Ostavite komentar