NATO: Dajte još vojske i aviona, Rusi opasniji od terorista!

Glavnokomandujući NATO snagama i američkom vojskom u Evropi general Kertis Skaparoti rekao je u četvrtak da traži još vojnika, špijunskih aviona i drugih resursa kako bi se zadržala američka vojna superiornost i odvratila Rusija dok Moskva nastavlja modernizaciju svoje vojske.

1115731102

Skaparoti je rekao i da je odvraćanje Rusije jedan od njegovih glavnih zadataka.

Resursi koji se sada fokusiraju na borbu protiv terorizma možda treba da budu preusmjereni, rekao je Skaparoti novinarima posle sastanka sa liderima evropskih vojski.

„Kada je riječ o strukturi snaga, u svakom od naših domena potrebne su mi dopune“, rekao je on, prenosi Rojters.

„Jačanje američkih snaga u konkretnim vazdušnim, kopnenim i pomorskim oblastima bi mi pomoglo da bolje uradim posao odvraćanja Rusa i dovedem nas u bolju poziciju da razumemo kako Rusija operiše“, rekao je on.

Skaparoti je rekao da američka vojska ima dovoljno letjelica za rano upozoravanje i kontrolu u Evropi, ali da on traži dodatne obavještajne i izviđačke avione s obzirom na teren i druge specifične potrebe.

On je dodao da je sa drugim vojnim liderima razgovarao o potrebi bolje koordinacije napora u borbi protiv terorizma kako bi se oslobodili resursi koji bi mogli da se koriste kao odgovor na rastuće izazove koje predstavljaju Rusija i Kina.

Tanjug

Ostavite komentar