Zašto se policijski kombi zove “marica”?

Gotovo svi znamo za nadimak za policijski kombi za prevoz osuđenika – “marica”. Ali mali broj ljudi zna odakle potiče taj naziv.
marica
Iako većina vjeruje da je policijsko kombi vozilo dobilo nadimak u inspirativnom trenutku nekog domaćeg šaljivdžije, istina je drugačija. Naziv “marica” vodi poreklo iz engleskog jezika. Još u 19. vijeku, crne policijske kočije nazivane su “Black Maria” širom engleskog govornog područja.
Ipak, dalja etimologija nadimka nije najsigurnija i račva se u dva pravca.
Prvi se vezuje za “Crnu Mariju”, slavnu kobilu koja je sredinom 19. veka u SAD pobeđivala u mnogim trkama, a zbog velike popularnosti koju je stekla, postalo je uobičajeno da crni konji dobijaju njeno ime. Također, među policajcima se odomaćio izraz “Pošalji crnu Mariju”, koji se odnosio na boju kočije, ali i brzinu kojom je trebalo da stigne na mjesto zločina.
Prema drugoj teoriji, mada manje vjerovatnoj, poreklo nadimka vezuje se za Afroamerikanku Mariju Li, koja je u prvoj polovini 19. vijeka u Bostonu posjedovala bordel. Kako je bila veoma krupna i jaka, policija ju je često zvala u pomoć pri intervencijama, kada bi posjetioci pravili probleme u bordelu.
Navodno je Marija bila veoma revnosna, da ju je policija zvala kao ispomoć i prilikom drugih intervencija, pa je vremenom i policijska kočija, kao vjerni policijski pomoćnik, dobila nadimak Crna Marija.
Autor: Nezavisne novine

Ostavite komentar