Pronađena olupina broda punog blaga

Španski jedrenjak San Hose, koji je potonuo u Karipskom moru nedaleko od obale Kolumbije prije više od 300 godina, pronađen je pre tri godine uz pomoć podvodnog autonomnog vozila kojim je upravljao Okeanografski institut Vuds hol (WHOI), objavljeno je jučer po prvi put.

delovi_broda

“Nismo o tome govorili iz poštovanja prema kolumbijskoj vladi”, izjavio je potpredsjednik WHOI za morske objekte i operacije Rob Munier.
Tačna lokacija olupine San Hosea koji se često naziva “svetim gralom” olupina je dugo smatrana jednom od najvećih pomorskih misterija.
San Hose je, tokom bitke sa britanskim brodovima u vrijeme Rata za špansko nasljeđe, 8. juna 1708. godine, potonuo sa 600 putnika i članova posade, kao i sa zlatom, srebrom i smaragdima. Blago na jedrenjaku se procjenjuje na 17 milijardi dolara i predmet je pravnog sporenja nekoliko nacija i privatnih kompanija.
Prije nekoliko sedmica UNESKO je pozvao Kolumbiju da komercijalno ne eksploatiše olupinu, čija je tačna lokacija državna tajna. Za sada to blago leži netaknuto na morskom dnu.
Autor: Tanjug

Ostavite komentar