Za put u EU biće potrebna “ulaznica” od sedam eura

Državljani zemalja Zapadnog Balkana moraće da od 2021. godine od EU traže dozvolu za ulazak u prostor Šengena, uz plaćanje sedam eura.

evropski_parlament_brisel_nasa

Iako im nije potrebna viza, građani će morati da preko interneta traže dozvolu i plate taksu u okviru mjera koje bi trebalo da stupe na snagu 2021. godine, koje se uvode zbog potrebe za strožim nadzorom spoljnih granica Unije.
Poslije podnošenja zahtjeva, putnik koji namjerava da krene u šengenski prostor EU će u roku od 96 sati dobiti odgovor, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtjev, ako bude potrebna dodatna provjera podataka. Dozvola za putovanje će važiti tri godine, odnosno do kraja važnosti putnih dokumenata.
Sve informacije koje podnese državljanin zemlje s bezviznim režimom za Šengen, automatski će se obraditi u bazama podataka EU i Interpola da bi se utvrdilo da li ima osnove da se odbije dozvola za putovanje. Avioprevoznici i brodarske kompanije prije ukrcavanja putnika biće obavezne da provjere da li oni raspolažu važećom dozvolom za prelazak spoljne granice Unije i ulazak u šengenski prostor.
Takođe je predočeno da “dozvola za putovanje ne znači automatsko pravo da se udje i boravi u EU, jer će pogranična policija o tome donijeti konačnu odluku”.
To će obuhvatiti državljane svih zemalja izvan Unije, kojima nije potrebna ulazna viza u šengenski prostor EU, uključujući države Zapadnog Balkana. Ovu odluku, koja je najavljena jesenas, usaglasili su ambasadori zemalja EU, a sada treba da potvrdi Evropski parlament i potom usvoji i Savjet ministara Unije, pa će od januara 2021. stupiti na snagu ove nove mjere u sklopu sistema ETIAS.
Cilj je, kako je izjavio Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske, predsjedavajuće EU, da se “zna ko dolazi u EU prije nego stigne na granicu, tako da ćemo biti u stanju da bolje zaustavimo one koji mogu predstavljati prijetnju našim gradjanima”. Kako se navodi u obrazloženju odluke, ETIAS će omogućiti da se unaprijed provjeri i, ako bude nužno, odbije dozvola za putovanje i ulazak u šengenski prostor gradjanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza.
To će, dodaje se, poboljšati unutrašnju bezbjednost, spriječiti ilegalnu imigraciju, zaštiti zdravlje gradjana i smanjiti vrijeme prolaska preko granica jer će biti utvrdjeno koje osobe mogu predstavljati opasnost za ova područja i prije nego što dodju na spoljne granice EU.
Evropska komisija je poslije napada islamskih terorista 2015. i 2016. u Parizu i Briselu, kao i imigrantske krize, predložila članicama Unije da osjetno pojačaju nadzor spoljnih granica i uvedu strogu kontrolu svih putnika koji ulaze i izlaze iz Unije.
Autor: Beta

Ostavite komentar