VIDEO: Djevojčicama koje zajedno imaju 140 kg podvezan želudac

Dvije gojazne sestre iz Indije, Jogita i Aniša, koje imaju osam i šest godina, pola života su provele boreći se s problemima disanja i u riziku da umru mlade.

gojazne_sestre

Sada konačno imaju priliku za normalan život jer su imale operaciju podvezivanja želuca. Osmogodišnja Jogita imala je 58 kilograma, a šestogodišnja Aniša 82 kilograma. Operaciju su izvršili hirurzi iz Indije. Već su izgubile šest kilograma.
Kako je ranio rekao njihov otac Ramešbai Nandvana, obe su rođene s normalnom težinom, ali su naglo počele da se goje kada su imale tri mjeseca. Došle su u fazu kada nisu mogle da hodaju, a do toaleta su morali da ih nose roditelji. Jele su pet puta dnevno. Sestre bi pojele kilogram riže dnevno, popile 1,5 litar soka i količinski pojele hranu koliko bi odraslom čovjeku normalne težine bilo dovoljno za tri dana.
Ne mogu vam opisati koliko smo presretni. Bilo je to dugo putovanje. Već vidimo rezultate i sretni smo što im je već bolje“, rekao je 36-godišnji Nandvana.
Do operacije, otac je radio samo da bi kupio potrebne količine hrane. Govorio je kako bi prodao i bubreg samo da spasi djevojčice. Srećom, lokalna vlada je odlučila da im pomogne, kao i ljekari iz klinike Asian Bariatrics u Ahmedabadu. Ljekari su rekli da je u pitanju genetski problem, ali da im mogu pomoći.

Ostavite komentar