Garderoba u buticima je prljavija nego što mislimo

Filip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije na njujorškom univerzitetu podigao je ove sedmice “puno prašine” svojim najnovijim istraživanjem.

garderoba_butik_700_pxb

Naime, Tierno tvrdi kako je odjeća koju isprobavamo u buticima daleko prljavija nego što mnogi od nas mogu i da pretpostave. U intervjuu za Huffington Post potvrdio je da se na odjeći koja se nalazi na vješalicama može pronaći velika količina fekalnih klica, norovirusa i bakterija, uključujući streptokoke i stafilokoke.
“Nije to pet ili šest ljudi… to su desetine i desetine ljudi, a odjeća stoji tamo nedeljama i mjesecima”, rekao je Tierno.
“Klice se većinom šire kroz kožu, disajnim kanalom i anusom, a čak i dodirivanje odeće predstavlja rizik”, nastavio je on.
Također, mnogi komadi garderobe se tretiraju hemijskim sredstvima i bojama koje i same mogu iritirati kožu, a upravo je to još jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da operete robu prije nego što je obučete i nosite.
Sličnog je razmišljanja i Donald Belsito, profesor dermatologije sa Univerziteta u Kolumbiji, koji je za Wall Street Journal rekao da neoprana odjeća omogućava širenje gljivica i zaraznih bolesti. Za kraj su se s obojicom naučnika složili i sami radnici u buticima.
“Mnogo ljudi čim dođe u svoj dom odmah stavljaju novu odjeću na sebe. To što ima etiketu ne znači da to niko pre nije nosio. Stvarno bi trebalo oprati garderobu nakon kupovine jer nikada ne znate gdje je sve bila”, zaključili su naučnici.
Autor: N1 Info

Ostavite komentar