Presječen podvodni kabl, brojne zemlje ostale bez interneta

Podvodni kabl dugačak 17.000 kilometara, koji povezuje 22 države od Francuske do Južne Afrike, presječen je 30. marta, zbog čega su stanovnici Sijera Leonea i Mauritanije delimično, odnosno potpuno izgubili pristup internetu.

internet_racunar_crnac

Tim problemom bili su pogođeni i Obala Slonovače, Senegal, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja, Gvineja Bisao, Liberija, Gambija i Benin, prenosi Din (Dyn), kompanija za internet infastrukturu u vlasništvu kompanije “Oracle”, prenosi Biznis insajder.
Kako je navedeno nije poznato kako je došlo do toga da kabl bude presječen, ali se sugeriše da je vlada Sijera Leonea potpuno ukinula internet stanovništvu u noći između 31. marta i prvog aprila u pokušaju da utiče na izbore koje su tamo održani.
Najznačajniji i najduži prekid zabilježen je u Mauritaniji, gdje je totalni prekid interneta trajao skoro 48 sati, nakon čega je veza djelimično obnovljena, navedeno je na blogu kompanije Orakl Din.
Prekid je pokazao koliko je ranjiv svjetski internet, posebno ako se uzme u obzir da se oko 97 posto svih međunarodnih podataka prenosi takvim kablovima.
Britanske i američke obavještajne službe upozorile su da je veoma malo učinjeno da se kablovi zaštite.
Autor: Tanjug

Ostavite komentar