Zašto su u Finskoj ljudi najsretniji?

I pored ponekad okrutne sjeverne klime, Finska je, prema istraživanju Ujedinjenih nacija, najsretnija zemlja na svetu.

helsinki

Kada Fince pitate zašto, oni kažu: Bliski smo s prirodom, sigurna smo zemlja, imamo odlično i besplatno zdravstvo i školstvo. Imamo sve potrebne usluge za naš život. Blizu su nam škole, parkovi, priroda, možemo da se bavimo kojim god sportom hoćemo.
UN-ovo istraživanje u obzir uzima BDP po glavi stanovnika, socijalni sistem, zdravlje, životni vijek, društvene slobode, velikodušnost i nedostatak korupcije.
Finski predsjednik, Sauli Ninisto kao ključni razlog sretnog društva u razgovoru za N1 navodi stabilnost. “Riječ budućnost ovdje je jedna od ključnih. Ulaganje u obrazovanje ovu zemlju od pet miliona stanovnika stalno stavlja Finsku na vrh OECD-ovih lista”, ističe Ninisto.
U nekim školama ovih dana je počeo pilot program korišćenja robota 2Eliasa” u učenju jezika, otkriva za N1 profesorica engleskog Rika Kolunsarka. “Mislim da je ključna ideja novog programa da uključi i motiviše djecu, da budu aktivna u učenju, a korišćenje Eliasa daće djeci novo iskustvo. Mi učitelji moramo otvoreno tome da pristupimo”, objašnjava ona.
Elias govori 23 jezika, prilagođava se zahtevima učenika i ohrabruje ih. Osnivačica i direktorica kompanije “Utelias tehnolidžis” Johana Heminki ističe da je robot neutralan. “Ne smije vam se kada pogrešite, ne umori se ako ponavljate riječi”, navodi ona. Zadovoljni su i učenici. “Najbolja stvar je što može da vas nauči i što vam pomaže. Stvarno nam pomaže”, kaže jedan đak za N1.
Predsjednik Ninisto kaže da ako poštuješ učenje i one koji podučavaju – kombinacija je savršena. “I to je ono što je osnovi element finskog uspjeha. Uz demokratiju naravno”, poručuje on.
Autor: N1

Ostavite komentar