VIDEO: Čudna biljka guta gradić, meštani mole za pomoć

Lijana Glori, stanovnica sela Lejsbi u australijskoj državi Viktorija, strahuje da je već izgubila bitku protiv trave koja joj “guta” kuću.
Hilmanova_panika
Riječ je o egzotičnoj biljci zvanoj “Hilmanova panika”, koja polako ali sigurno prezima ovo malo mjesto.
Trava je tako opkolila domaćinstvo da Glori kaže da izgleda kao da ima svoj sopstveni um.
Bezbrojni pokušaji uništavanja ovog rastinja pali su u vodu, tako da trava trenutno dopire do Lijaninog lica.
S obzirom na to da je vrlo suha, vjetar je lako prenosi. Klobuci trave se prepliću i vremenom postaju sve teži.
“Moja kćerka i ja smo bukvalno morale da se probijamo kroz travu kako bismo došle do kante za đubre. Samo raste i raste. Ponekad ne mogu da koristim glavna vrata kuće. Toliko se nagomila da je nemoguće izaći”, kaže Glori.
Širenje “Hilmanove panike” je toliko uznapredovalo da je zatvoren glavni seoski put, a stanovnici su potražili pomoć na društvenim mrežama.
“Trava tokom sušne sezone puca, i rasipa semenje koje se raznosi svuda. Gdje god puhne vjetar, ona ponovo nikne. A jednom kada vam dospije u kuću, maltene je nemoguće usisati je”, kaže Glori.
Nakon metenja, grabuljanja, čupanja, upotrebe kosilice koja se pokvarila jer je trava blokirala sečiva, duvača lišća i brojnih drugih metoda, Glori kaže da je jednostavno ostala bez ideja.
Slična epidemija dogodila se 2016. godine, kada je rastinje ugrozilo 20 domaćinstava, ali “nikada do sada nije bilo ovako loše”.Hilmanova_panika

Autor: B92

Ostavite komentar