Možda otkriven novi, najveći organ u ljudskom tijelu

Do danas se smatralo da ljudsko tijelo ima 79 organa, međutim, naučnici su nedavno u njemu naišli na neobičnu pojavu koja bi mogla biti organ, a mogla bi i značajno uticati na mnogo toga što znamo o medicini.

organizam_pixabay

Da stvar bude zanimljivija, prema novom istraživanju objavljenom u utorak u časopisu “Scientific Reports”, novootkriveni organ istovremeno je i važan za funkcionisanje tijela i najveći je u ljudskom tijelu.
Kako je moguće da ga naučnici nisu ranije vidjeli, ako je veći čak i od kože?
Novi organ sastavljen je od mreže sićušnih kanala ispunjenih tečnošću, a na engleskom je nazvan interstitium.
Intersticijum je inače u medicinskim krugovima uobičajeni naziv za prostor među ćelijama u kojem se nalaze gelovi, odnosno tečnosti u koloidnom stanju. Kroz taj prostor kreće se mnoštvo izlučevina iz ćelija – od hormona do transmitera – prema drugim ćelijama.
Slučajno otkriće
Tročlani tim do otkrića je došao slučajno, tokom rutinskih endoskopija – postupaka u kojima se u probavni trakt uvodi malena kamera. Nova tehnologija naučnicima omogućava da se tokom takvih pretraga posmatra funkcionisanje živih tkiva na mikroskopskom nivou.
Naučnici su očekivali da će vidjeti kako je žučovod, koji su posmatrali, okružen čvrstom, gustom membranom. Međutim, otkrili su neke čudne nejasne uzorke. Sa svojim otkrićem obratili su se patologu. On je istim endomikroskopskim uređajem istražio sopstveni nos u potkožnom tkivu i otkrio istu strukturu. Dalja studija drugih organa pokazala je da se neobičan uzorak sastoji od kanalića koji svuda u tijelu sprovode tečnost. Iz toga proizlazi da bi sva tkiva u tijelu mogla da budu ispunjena mrežom ovakvih kanalića koji bi svi zajedno formiraju jedan organ.
Na temelju te pretpostavke tim je izračunao da bi intersticijum mogao da sadrži petinu ukupne količine tečnosti u ljudskom tijelu.
Naučnici vjerovatno nisu ranije vidjeli ovaj organ zato što se prilikom uobičajenog uzimanja uzoraka tečnost iz kanalića iscjedi, a mreža se uruši. Na taj način mreža postaje nalik čvrstom zidu zaštitnog tkiva umjesto na zaštitni jastuk ispunjen tečnošću. Naučnici misle da ovaj organ služi kao amortizer udaraca.
Prenosnik tumora
Naučnici misle da bi se mrežama intersticijima također mogli prenositi tumori. Naime, analiza uzoraka uzetih od ljudi s invazivnim tumorima pokazala je da su ćelije raka, koje su se proširile s izvornog tkiva u kojem su nastale, mogle naći put do kanalića, što ih je moglo odvesti direktno do limfnog sistema.
Autori studije su, očekivano, oduševljeni otkrićem. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se ono ipak treba uzeti s dozom rezerve. Naime, tek treba vidjeti da li otkrivena struktura može da se nazove organom, a potom i koje bi mogle biti njene funkcije.
Uobičajeno je da se grupe morfološki i fiziološki istovrsnih ćelija s nekom određenom zajedničkom funkcijom nazivaju tkivom. Organi su pak grupe više tkiva koja imaju jednu ili više zajedničkih funkcija.
Autor: Index.hr

Ostavite komentar