Žene izdržljiviji vojnici od muškaraca

Žene vojnici mogu bolje podnijeti zahtjevne vježbe od svojih muških kolega, pokazala je novoobjavljena studija u Norveškoj.

zene

Istraživanje FFI-a u Norveškoj je pokazalo da žene bolje gube masnoću tokom aktivnosti, što može biti prednost tokom dugoročnih vježbi ili operacija. Studijom je, također, ustanovljeno i da se žene brže oporavljaju.
Istraživanje je obuhvatilo 23 muškarca i 12 ženskih vojnika iz Specijalnih oružanih snaga Norveške koji su bili podvrgnuti fizičkim naporima u jednoj sedmici testiranja, nakon čega se ispostavilo da su muškarci izgubili 2,7 kg mišićne mase, dok su žene izgubile samo masnoće.
Međutim, objavljena studija nije impresionirala neke skeptike, među kojima je pukovnik poručnik Harald Hoibak, koji je prethodno rekao da žene u oružanim snagama oslabljuju borbenu sposobnost Norveške, te je odbacio rezultate istraživanja. On se zapitao “koja je važnost bržeg oporavka žena ako one imaju znatno manje fizičke sposobnosti i kapacitete”. Kako saopštava Ambasada Norveške, broj žena koje služe u norveškoj vojsci neprekidno raste nakon uvođenja obavezne službe za žene 2015. godine.
Autor: Tanjug

Ostavite komentar