Neurohirurg: Sve smo bliže ugradnji mikroračunara u mozak ljudi

Neurohirug Erik Leuthart sa Univerziteta Vašington ističe da će u budućnosti ljudima biti ugrađivani minikompjuteri u mozak i napravljena vrsta “nadljudi”, koji će putem misli komunicirati među sobom i sa aparatima.

mozak_racunar_pixabay

Zahvaljujući konstantnoj minijaturizaciji, elektronike kompjutera postaju sve manje, pa će uskoro moći da se, bez većih problema, usade u mozak. Leuthart navodi da će te “telepate” moći da prenose informacije drugim ljudima i aparatima koristeći umetke u mozgu.
Pitanje je samo kada. Da li će do toga doći za deset ili sto godina. Reč je o neizbježnom razvoju čovječanstva“, navodi Leuthart, koji je napisao dva romana i jednu dramu “kako bi pripremio društvo za nadolazeće promjene”.
S obzirom na brzinu kojom se tehnologija menja, nije nemoguće zamisliti da će za 20 godina sve što je sada u mobilnim telefonima biti smješteno u “zrnu riže”.
Uređaj te veličine mogao bi da se uklopi u ljudsku glavu na minimalno invazivan način, te bi mogao da vrši neophodne radnje potrebne da se formira mozak-kompjuter“, navodi Leuthart.
Vlasnik “Tesle” Ilon Mask već razvija načine za povezivanje ljudi i kompjutera.
Projekat se zasniva na tehnologiji “neuronske čipke”, a riječ je o sitnim elektrodama implantiranim u mozak. Preko njih bi se jednog dana mogle unositi i skidati misli iz mozga u kompjuter. Mask smatra da će “neuronska čipka” pomoći ljudima sa teškim moždanim povredama već za četiri godine, a za osam do deset godina ova tehnologija u stilu Matriksa biće dostupna svakome.
Autor: Srna

Ostavite komentar