Izložen autentični komadić drvenoga križa na kojemu je bio raspet Isus Krist

Kardinal Puljić otvorio je u mostarskoj Galeriji Aluminij izložbu Pasionska baština u sklopu koje je izložen i relikvijar Svetoga križa, unutar kojeg se nalazi i navodno autentični komadić drvenoga križa na kojemu je raspet Isus Krist.

dio kriza isusa krista

Prema predaji, relikviju Svetoga križa u 4. je stoljeću, u Svetoj Zemlji, pronašla rimska carica Jelena Križarica (sv. Helena) i dio je završio u Rimu.

Dijelovi Križa stoljećima su dijeljeni i slani u župe diljem svijeta, puku na štovanje. U 18. je stoljeću, u Ceseni u Italiji, od veće relikvije odvojen maleni dio i smješten unutar kristalnoga križa, urešenog zrncima srebra. U tamošnjoj je biskupijskoj palači, u listopadu 1761. godine, izdan dokument koji potvrđuje autentičnost dragocjenoga relikvijara.

Ta je relikvija svoje 2000 godina dugo putovanje bila završila u Njemačkoj, otkuda je, pak, u mnoštvu umjetnina, stigla u BiH, kao pomoć Katoličke crkve u Njemačkoj obnovi crkve u BiH, nakon nesretnih ratnih zbivanja.
– Ovo jest izložba od iznimne duhovne važnosti za kršćane ovoga podneblja, ali ovo nije izložba samo za katolike i kršćane, ovo je izložba za sve ljude koji žele doživjeti nešto jedinstveno i umjetnički vrijedno, osjetiti ovaj mir – kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.
Izložba je otvorena do 5. aprila, a ulaz se ne naplaćuje.

Ostavite komentar