Kako je to biti žena

11 stvari o kojima niko ne govori

Jako je lijepo biti žena, ali je isto tako ponekad i jako teško. Ne zbog toga što žena nema snagu, što nije sposobna biti samostalna, snažna i jaka za sebe i druge, nego zbog toga što nam društvo određuje ono što moramo biti, ali nam ne daje prave smjernice niti prave razloge zašto bismo morale biti baš takve.

Baš kao što je, iz sličnih razloga, danas teško biti i muškarac.

Evo zašto:

 1. Sve što žena čini ujedno je i dobro i loše.

Nekome će se vjerojatno svidjeti vaša divna otvorena haljina i njegovan izgled, no drugi bi takav outfit mogli komentirati zlobnim komentarom – što se razmećeš tim seksepilom, zar nemaš mozga i osobnosti?

Problem je globalne prirode svake žene koja se želi dopasti, i sebi i drugima, i tu ćemo teško pomiriti razlike.

 1. Teško se pomiriti s ulogom žene.

Ima žena koje uživaju u svojoj ženskoj ulozi, koje vole kuhati, pospremati i činiti sve “što se od žene očekuje”, no ima i onih koje u takvim ulogama jednostavno ne mogu a da se ne pitaju – jesam li ja slaba i potlačena ako služim svom muškarcu?

 1. Žene su jako emocionalne.

Žene jesu emocionalne jer su ljudska bića, ali su žene ujedno i jako racionalne. Baš kao i muškarci, djeca i starci – netko se nekada vodi srcem, a nekada razumom, što je zapravo vrlo generalna karakteristika ljudske rase.

Jer i muškarci su itekako emocionalni, samo što oni svoje emocije pokazuju malo drugačije.

 1. Prijateljice su duboko povezane, a muški se samo druže.

Činjenica jest da su žene u pogledu uzajamne komunikacije možda malo rječitije od muškaraca, i da malo više tajni dijele jedna s drugom, ali reći da su žene sposobne ostvariti duboku povezanost samo sa ženama, to je čista laž.

Stoji i činjenica da će žena ženu bolje razumjeti, da će se žena pred ženom moći malo više osloboditi bez bojazni od predrasuda (emocionalne plačljivice), ali to zaista nije jedina formula za ostvarenje duboke veze s bilo kojom drugom osobom. Baš kao što muškarci ne trebaju jedni drugima plakati na ramenu da bi dosegli određeni stupanj povezanosti, jer tu nije poanta u spolu nego spremnosti da budete otvoreni prema drugima bez suda i predrasuda.

 1. Nema adekvatnog odgovora na ženski biološki sat.

Suvremene žene definitivno više ne djeluju na prve otkucaje sata i zato danas više nitko ne može nikome reći – sada je pravo vrijeme za bebu. Srećom, i moderni su se muškarci promijenili pa se otkucaji sata sve manje spominju, a sve se više oslanjamo na stav: “Nadam se da ću do tada biti spremna i da će sve biti OK.”

 1. Nitko vam ne kaže da će najkompliciraniji odnos žena imati sa ženom – svojom majkom.

Mame i kćeri samo naoko mogu biti slične i tu leži taj kompleksni odnos između žena dvije generacije.

Sjetite se samo svog odnosa s majkom: prvo ste je u svemu kopirale, potom ste se prebacile na mišljenje da mame ništa ne znaju i ništa ne kuže, pa ste je mrzile, pa ste se odselile, pa vam je falila i nakon svega toliko se trudite ne biti kao svoje mame, a ujedno svoje mame cijenite još i više. I na kraju mahom ispadnete baš iste svoje mame.

 1. Žene izgubljene u prijevodu.

Već dotaknuta tema “služenja” drugima žene obično još više počne moriti dolaskom djece. Tada još više na površinu izvire pitanje kako biti žena i mama a da pritom ne izgubite sebe. I to mahom zato što se u većini slučajeva izgubi ona jasna granica kada žena nešto čini iz ljubavi i osjećaja odgovornosti, a kada se počinje osjećati iskorišteno.

 1. Smije li žena sebe staviti na prvo mjesto?

Uz toliko uloga – radnica, supruga, majka – mnoge žene zanemare sebe, svoje želje, svoje planove, svoje ideale, i to zato što mahom baš sve to svoje najmanje ističu pred drugima. Zato pitajte, zato recite, zato tražite i najavite svoje želje i svoje planove, jer ako šutite, nitko i ne zna da za nečim gorite.

 1. Žene ne moraju biti uljuđene i pristojne.

Iako predrasude kažu da su žene uglavnom pristojnije, tiše i mirnije od muškaraca, to nije znak da se svima ispričavate i umiljavate. Jer žena ima pravo biti ljutita. Ona ima pravo svoje osjećaje i mišljenje staviti na prvo mjesto, ma koliko oni “nepristojni” bili prema drugima.

 1. Ne postoji ni savršena ni prava žena.

Ni po izgledu niti po ponašanju i zato je jako važno da svaka žena što prije taj izmišljeni ideal pospremi negdje daleko i jednostavno uživa u svom životu kao – žena. S oblinama, bez oblina, s djecom, bez djece, s kuhačom ili ključem 10 u svojoj torbici.

 1. Žena je ženi najljući neprijatelj?

Nažalost – da, osim kada kolektivno na zub uzmu nekog muškarca. U suprotnom, baš zbog svih gore zamišljenih ideala o savršenoj i pravoj ženi, žene će i dalje jedna drugoj biti najljuće neprijateljice. Sve dok ne otvore svoje oči, ne maknu u stranu poriv za osudom – jer tada će

 

 

 

 

 

Ostavite komentar