Upozorenje za dolinu Neretve: Stiže vrhunac vodenog vala

Na svim pritokama rijeke Neretve, a posebno na glavnom toku, očekuje se značajnije povećanje vodostaja.

Mostar-and-Pocitelj-day-trip-from-Makarska-Riviera-3-17394

Očekivani vrh vodnog vala očekuje se sa 17. na 18. mart, a trenutni protok vode kroz hidroelektrane (HE) Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Grada Mostara, priopćeno je iz Grada Mostara.

Operativni centar Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona je od Federalnog hidrometeorološkog zavoda – Odsjeka za hidrologiju primio obavijest o mogućim velikim vodama za period 16 – 18. marta 2018. za Sliv Jadranskog mora uslijed očekivanih intenzivnijih padavina. Na svim pritokama rijeke Neretve, a posebno na glavnom toku, očekuje se značajnije povećanje vodostaja. Najznačajniji porast vodostaja se očekuje na rijekama: Lištica, Buna, Trebižat i Bregava.

Također, napominju da je glavni tok Neretve, nizvodno od Konjica, je pod značajnim determinističkim utjecajem, te nije moguće dati pouzdanu prognozu.

Vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most jutros u 8 sati iznosio je 533 cm dok je u proteklim noćnim satima tj. sinoć u 23:15 sati iznosio 753 cm od kada počinje konstantno opadanje nivoa na 383 cm u 5 sati, te ponovni porast do trenutnih 560 cm u 10:30 sati.

Evidentna je promjena nivoa rijeke Neretve uslijed planskog i kontroliranog ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, a koja ne ugrožava stanovništvo i materijalna dobra nizvodno od istih.

Protok i stanje na HE na Neretvi 16.3.2018. u 9:30 sati je slijedeći:

HE Jablanica – stanje stabilno , ukupan protok 240 m3/s, kota 267,19 mnv (otvorene 4 klapne)

HE Salakovac – stanje stabilno, ukupan protok 540 m3/s , kota 119,21 mnv

HE Mostar – stanje stabilno, ukupan protok 360 m3/s kota 76,44 mnv.

Prema navedenim mjerenjima, stabilno je stanje sa protokom vode i kotama na svim akumulacijama HE na Neretvi. Nadležni u DC EP BiH i EP HZHB će i dalje raditi na kontroliranom ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, a koja u nizvodnom području neće ugroziti stanovništvo i materijalna dobra tj. situacija je u potpunosti stabilna i pod kontrolom, priopćeno je iz Grada.

Pad razine Bune

buna mar 18

Trenutni protok vode kroz HE Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Grada Mostara. Također u protekla 24 sata zabilježen je i blagi pad nivoa rijeke Bune za oko 13 cm. Naime, nivo na vodomjernoj stanici Buna jučer u 10 sati iznosio je 267 cm dok je danas u 9 sati iznosio 254 cm. Međutim, obzirom na obavijest FHMZ – Odsjeka za hidrologiju i upozorenje na povećanje padavina i vodostaja rijeka stanovništvo koje boravi u blizini korita rijeka, posebno Neretve i Bune, da obrate pozornost na eventualni porast vodostaja u naredna dva dana te eventualno poduzmu adekvatne mjere samozaštite od mogućih poplava.

Izvor : Redakcija Mostar

Ostavite komentar