Pokrenuta istraga o radu “Klinton fondacije”

Ministarstvo pravde SAD započelo je istragu o tome da li je “Klinton fondacija” bila umješana u korupciju ili druge nezakonite aktivnosti tokom mandata Hilari Klinton kao državne sekretarke.
dolari_pxb
Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) iz Litl Roka u Arkanzasu, gdje je fondacija osnovana, otvorili su istragu i intervjuisali najmanje jednog svjedoka prošlog mjeseca, prenosi Rojters.
Kako se saznaje, dodatne aktivnosti očekuju se u narednim sedmicama. Portparolka Ministarstva pravde je, odgovarajući na zahtjev za informacijama, saopštila da FBI ne komentariše istrage koje su u toku, a odgovora zvaničnika fondacije, upitanih za komentar, nije bilo.
Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da istraga ispituje da li su Klintonovi obećali ili pružali bilo kakve političke usluge u zamjenu za donacije njihovoj fondaciji ili da li su donatori obećavali da će dati donacije u nadi da će im vlada izaći u susret po određenim pitanjima. Istraga će možda ispitivati i da li su neka sredstva koja su oslobođena plaćanja poreza iskorištena u lične ili političke svrhe, kao i da li je fondacija ispunjavala poreske obaveze u skladu sa zakonom.
Autor: Agencije