Pasoš Singapura najvredniji, BiH na 93. mjestu

Prema najnovijim podacima organizacije “Pasport indeks”, najmoćniji pasoš na svijetu trenutno je pasoš Singapura.

1473897336156

Organizacija koja istražuje mogućnosti tih dokumenata na godišnjem nivou, navela je da je ta država-grad osvojila prvo mjesto nakon što je Paragvaj povukao zabrane za Singapurce. Po prvi put azijska država ima najvredniji pasoš na svijetu.
Oni koji posjeduju pasoš Singapura mogu da putuju u 159 država ili potpuno bez vize ili sa vizom koja se izdaje po ulasku u zemlju.
Na drugom mjestu prema pasoškim pogodnostima nalazi se Njemačka čiji građani mogu da putuju u 158 država bez vize, dok treće mjesto dijele Švedska i Južna Koreja.
Američki pasoš nalazi se na šestom mjestu zajedno sa Malezijom, Irskom i Kanadom, a na posljednjem mjestu je Avganistan čiji državljani imaju pristup bez vize u samo 22 države.
Rusija je na 83. mjestu, dok je Srbija na 79. mestu, a njihovi državljani bez vize mogu da putuju u 113 država. Od bivših jugoslovenskih zemalja bolje od Srbije rangirane su Hrvatska i Slovenija. Bosna i Hercegovina se nalazi na 93. mjestu što nije loš rezultat.
Organizacija “Pasport Indeks” klasifikuje pasoše širom sveta na osnovu prekograničnog pristupa koji imaju vlasnici tih pasoša, a osnovalo ju je preduzeće iz Kanade “Arton Kapital”.

Ostavite komentar