Slučajnost : AfD u smješten u nacističku zgradu sa svastikama iznad vrata

Novoizabrani poslanici liberalne Partije slobodnih demokrata i ultradesničarske AfD dobili su kancelarije u zgradi u kojoj se nalazilo sjedište nacističkog MUP.

svastika

To je objavio njemački “Bild”.

Navodi se da se iznad vrata pojedinih kancelarija poslanika ove dvije stranke, koji će sutra prisustvovati prvoj sjednici Bundestaga u novom sazivu, nalaze u mermeru ugravirani kukasti krstovi.

Bundestag je morao da pronađe dodatni kancelarijski prostor zbog toga što je broj poslanika porastao na 709 u odnosu na 630, koliko ih je bilo u prethodnom sazivu, kao posljedicu složenog njemačkog izbornog zakona i variranja broja poslanika nakon svakog izbornog ciklusa.

Navodi se da je u zgradi u kojoj će biti kancelarije poslanika FDP i AfD nekada bilo smješteno i Ministarstvo pravosuđa komunističke Istočne Njemačke i da su svastike bile zamaskirane sve do 1988. godine kada su tokom renoviranja zgrade ponovo otkrivene.

Ovo neće biti prvi put da se poslanici smještaju u kancelarije u toj zgradi, pošto je u prethodnom sazivu Bundestaga oko 30 predstavnika konzervativnog saveza Hrišćanskodemokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel i sestrinske bavarske Hrišćanskosocijalne unije bilo tu smješteno.

Ostavite komentar