Soroš je široke ruke : Za Otvoreno društvo 18 milijardi dolara !

Milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš dao je 18 milijardi dolara, veći dio svog bogatstva, svojoj dobrotvornoj organizaciji Otvoreno društvo.

george-soros

Ta organizacija će postati drugo po veličini filantropsko društvo u SAD, odmah iza Fondacije Bil i Melani Gejts. Ta sredstva iznose više od tri četvrtine bogatstva Džordža Soroša koje je, prema Forbsu, procijenjeno na 23 milijarde dolara.
Soroš (87) je godinama investirao novac u podršku liberalnih poduhvata u SAD i širom sveta. On je počeo da donira novac 1979, ali njegov oblik filantropije nije uvijek išao glatko. Fondaciju za otvoreno društvo je osnovao prije više od 30 godina, sa ciljem “promocije demokratije i ljudskih prava u više od 120 država”.
U Evropi njegov uticaj podstakao je niz protesta zbog navodnog miješanja u politiku. Mađarski parlament je čak usvojio zakon u aprilu koji će mađarskim vlastima omogućiti da zatvore univerzitet koji je on osnovao u Budimpešti.
Mađarski premijer Viktor Orban optužuje Soroša da vodi političke igre i da je uništio desetine miliona ljudi. Soroš je zauzvrat nazvao mađarsku vladu mafijaškom državom. U Rumuniji je optužen da “finansira zlo”.
Soroš je dugo bio jak Trampov protivnik i dao je više miliona dolara za kampanju Hilari Klinton.
On je upotrijebio svoj novac da ostavi obilježje i svoj uticaj na više od 100 organizacija u više od 100 zemalja na pet kontinenata. Soroš je uložio novac u Planirano roditeljstvo, u pokret “Crni životi vrijede” (Black Lives Matter) i dao 1,4 miliona dolara da doprinese usvajanju zakona u Kaliforniji da se posjedovanje droge i manje krađe vode kao prekršaji.