Grmečki medvjedi terorišu pčelare

Stanovnici nekoliko podgrmečkih sela posljednjih sedmica žive u strahu zbog nekoliko zabilježenih napada odraslog medvjeda na košnice s pčelama i tom prilikom je vlasnicima pričinjena velika materijalna šteta.

medvjed

Poslednji takav napad zabilježen je proteklog ponedeljka na području sela Stanići, gdje se medvjed počastio medom te potom razbacao i uništio tridesetak košnica.

Mještani se plaše da će medvjed nasrnuti na njihovu stoku, zbog čega su organizovali straže te o svemu obavijestili Lovačko društvo “Sana”, pišu “Nezavisne novine“.

U ovom društvu ističu kako je medvjed zakonom strogo zaštićena životinja, te da se nelegalni odstrel ove životinje rigorozno kažnjava.

Objašnjavaju kako se medvjedi sve češće spuštaju u niže predjele u potrazi za hranom zbog toga što je zbog dugotrajne suše u područjima gdje žive u značajnoj mjeri manje voća i šumskih plodova kojima se hrane.

Medvjedi su zakonom zaštićeni jer se brojno stanje ove divljači u proteklim decenijama neprestano smanjivalo. Međutim, u posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja brojnosti ove divljači u podgrmečkim lovištima“, kaže sekretar ovog društva Mesud Aganović.

Prema njegovim riječima, procjene su da samo na području lovišta kojim gazduje ovo lovačko društvo ima tridesetak medvjeda.

U ovom lovačkom društvu također ističu kako je u značajnoj mjeri povećana brojnost lisica na području njihovog lovišta, čemu su doprinijele mjere zaštite kao i vakcinacija ovih životinja koja je prije godinu dana obavljena bacanjem mamaca iz zraka.

“Može se reći kako su ove aktivnosti bile uspješne, jer su lisice stekle otpornost na bjesnio i druge bolesti, te se u značajnoj mjeri povećala njihova reproduktivnost”, istakao je Aganović.

 

Ostavite komentar