Facebook otkrio rusku kampanju širenja lažnih vijesti

Američka kompanija Fejsbuk otkrila je izvore povezane sa Rusijom koji su platili 100.000 dolara za hiljade političkih reklama na toj društvenoj mreži, prenosi BBC.

russia-censorship-facebook

Fejsbuk je o tome, kako je saopšteno, obavijestio američke vlasti koje istražuju navodnu umješanost Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine.
U sklopu proruske kampanje, potrošeno je 100.000 dolara na oko 3.000 reklama u periodu od dvije godine, zaključno sa majem 2017. godine“, saopštila je ta društvena mreža.
Dokazi su predati specijalnom tužiocu Robertu Mileru, koji nadzire istragu o navodnoj umješanosti Rusije u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore.
Plaćeni oglasi su korisnike usmjeravali ka 470 naloga koji su širili lažne informacije ili su kršili uslove te društvene mreže.
Reklame i nalozi su se fokusirali na širenje različitih društvenih i političkih poruka”, navodi se u saopštenju Fejsbuka. “Ti nalozi su sada ugašeni“, izjavio je direktor Fejsbuka za bezbjednost Aleks Stamos.
Proruska kampanja je otkrivena u sklopu interne istrage Fejsbuka o mogućim zloupotrebama te društvene mreže tokom predizborne kampanje u SAD.