Ko je Aung San Suu Kyi i da li se Nobel sada daje za etničko čišćenje ?!

Piše : Mario Vukasović

Aung San Suu Kyi je u periodu od 1989. – 2010. provela preko 15 godina svog života u zatvorima  i kućnim pritvorima u Mijanmaru.  Bivša uposlenica UN-a, u tom periodu postala je svojevrsna globalna ikona  pokreta za oslobođenje Mijanmara od vladavine vojne hunte i najpoznatija politička zatvorenica svijeta.

obamasu

Prije nekih 10 godina svjetski mediji su upozoravali na njen slučaj, kada sam i prvi put čuo za nju kroz kampanji za njeno oslobađanje koja se tada masovno promovisana na MTV-u, a 1991. godine dobila je Sakharov nagradu i Nobelovu nagradu za mir za svoju borbu za demokratizaciju I oslobođenje Mijanmara.

Vojna hunta je pala, Aung San je 2010. oslobođena, Mijanmar je postao demokratski uređena država.
Pokrajina Arakan u u kojoj se ovih dana dešavaju masovni pokolji i etničko čišćenje Rohindža muslimanskog stanovništva, se nalazi u Mijanmaru.

Aung-San-Suu-Kyi-Sakharov-Prize

Danas se na čelu Mijanmara nalazi bivša nobelovka za mir (kakve li ironije) Aung, premijerka i de-facto najmoćnija osoba ove zemlje poznata i po izjavi od prije par godina “nisam znala da će me intervjuisati Musliman” nakon što je dala intervju za BBC u kojoj su joj postavljali škakljiva pitanja o statusu manjina u Mijanmaru.

Danas onaj MTV koji se na sav glas zalagao na njeno oslobađanje šuti.

Šuti i Nobelov komitet, a ja se pitam gdje je ta granica između zločinca i svjetskog mirotvorca broj jedan?