Volimo Tita : U BiH 19 ulica nosi ime Josipa Broza

Iako je od njegove smrti prošlo skoro 40 godina, može se reći da je Josip Broz Tito „istorijski evergrin“ budući da sve vezano za njegov lik i djelo i dalje zaokuplja mnoge koji danas žive u državama regiona, a i šire.

tito_2

Vjerovali ili ne, nedavno je čak provedeno istraživanje koje donosi zanimljive informacije – koliko ulica i trgova su bivše članice Jugoslavije nazvale po Titu.

Rezultati istraživanja koje je sproveo Giorgi Comai, koje je objavljeno prije sedam dana, navode da od gotovo četiri miliona ulica u Hrvatskoj tek dvadesetak nosi Titovo ime. Isti broj odnosi se na Makedoniju, pa se može reći da su ove dve zemlje najveći ljubitelji njegovog lika i djela.

Na trećem mjestu se našla BiH sa 19 ulica, a Srbija na četvrtom sa 15 (Kosovo je potpuno lišeno ulica sa njegovim imenom). Slede Slovenci sa 14 i Crnogorci sa 7.

Inače, čak su i Prag, i Alžir svojevremeno imali ulicu i trg koji su nosili njegovo ime, a Republika Gvineja otišla je korak dalje, pa se Josip Broz svojevremeno nalazio i na novčanici i od 500 gvinejskih silisa.

Ostavite komentar