Mana LED rasvjete je početna investicija ali je to neznatno u odnosu na ono što na kraju dobijete

Savjetuje : majstor Amir PirijaTražim majstora Sarajevo

LED izvori svjetlosti sve više zamjenjuju tradicionalne izvore svjetlosti. Florescetne cijevi kao i one sa žarnom niti razvojem tehnologije ubrzano gube bitku sa LED rasvjetom.

led

Prednost LED izvora svjetlosti je njihov životni vijek trajanja, koji iznosi 30.000 – 100.000 sati, za sijalice sa žarnom niti 750 do 2.000 sati, dok je za kompaktne fluorescentne cijevi maksimum 8.000 do 10.000 sati. Nakon isteka nominalnog vijeka trajanja LED izvora svjetlosti njihov izvorni intenzitet mjeren u lumenima polako se smanjuje ali i dalje održava više od 70% početnih vrijednosti.

Također, jedna od prednosti LED izvora svjetlosti je i to što ne koriste opasne hemikalije poput žive, olova ili punjenja vrućim plinom, emitovanja štetnog ultraljubičastog ili infrared zračenja dok LED izvori svjetlosti ne sadrže niti jedno od navedenog. Osim toga otporni su na udarce i vibracije.

To je ekološki prihvatljiva tehnologija. U području izbora temperature boje LED diode imaju značajne prednosti u odnosu na tradicionalne izvore svjetlosti jer omogućava raspon u spektru koje čine različite vrste bijele svjetlosti od 2700 Kelvina do 8000 Kelvina. Nadalje boja svjetlosti ostaje konstantna u vrijednosti prilikom dimanja za razliku od sijalica sa žarnom niti i fluorescentinih koje prilikom dimanja imaju osjetne oscilacije u temperaturi boje.

Male veličine i niski profili LED izvora svjetlosti dopuštaju korištenje u mnogo širem rasponu radnih mjesta od tradicionalnih sijalica zahvaljujući dimenzijama pojedinačne LED diode u rasponu od 3mm do 8mm te činjenici da su upotrebljive i samostalno i kao dio veće cjeline. Najveća mana LED izvora svjetlosti je početna investicija, ali s obzirom na dugi životni vijek, gotovo zanemarivo održavanje, investicija se vraća u vrlo kratkom roku.

 

Ostavite komentar