Evropa u nutela ratu : Hrana za Istok i Zapad Evrope se drastično razlikuje

Čitav niz proizvođača pravi proizvode slabijeg kvaliteta za zemlje Istočne Evrope i to je konačno došlo i u zapadne medije. Njemački proizvođač „Balzen“ je konačno objavio: ubuduće će postojati samo jedan „evropski“ keks, piše danas „DW“.

Optužbe su potekle iz instituta za analizu proizvoda u Mađarskoj i Slovačkoj, ali ubrzo je to postala i politička tema Višegradske grupe koju, osim ove dvije zemlje, čine još Poljska i Češka.

Attention-fellow-Nutella-lovers

Čitav niz međunarodnih kompanija za tržište Evropske unije pod istim nazivom nudi sasvim različite proizvode: po pravilu su to kvalitetniji proizvodi za Zapad, a za Istok se proizvodi sa daleko više aditiva i aroma umjesto prirodnih sastojaka i nekvalitetnih, odnosno jeftinijih sastojaka umjesto „pravih“, navodi „DW“.

Bahlsen Relaunch 2014

Optužba je na političkom nivou upućena Evropskoj komisiji, ali, kako se navodi, i zapadni mediji su otkrili da ipak ima istine u takozvanom „Nutela sukobu“ — nazvanom po poznatom namazu čiji se sastojci i čak ukus znatno razlikuju po zemljama gdje se prodaju.

Kako medij ističe, nedavno je i njemačka televizija VDR objavila reportažu o mnogim prije svega prehrambenim proizvodima koji pod istim nazivom imaju sasvim drugačiji sastav na Istoku i na Zapadu.

Poznato je, navodi „DW“, da to ne čine samo sa hranom. I kozmetički proizvodi po sastojcima znaju da se razlikuju, iako se manje kvalitetne varijante često na Istoku skuplje naplaćuju.

Hazelnut (Corylus avellana) Europe

Kako se navodi, dopisnik ARD-a iz Brisela Ralf Zina je ove sedmice otkrio da je barem jedan njemački proizvođač ne samo priznao tu praksu, nego je objavio da toga više neće biti: proizvođač keksa „Balzen“, poznat na primjer po keksu „Lajbnic“, najavio je da će ubuduće u keksu „sa maslacem“ zaista biti maslac i da će sastojci biti isti bez obzira gde u EU kupili njihov keks.

Upravo je, navodi se, „Balzen“ uvijek iznova bio primjer preduzeća koje na drastičan način vara potrošače u istočnoj Evropi: za zapadne potrošače je u keksu zaista bio maslac, ali za „siromahe Evrope“ u njima je uglavnom bila palmina mast i arome maslaca.

Heroshots_leibniz_butter

Ali to prirodno ulje specifičnog ukusa u svežem obliku, pomalo crvenkaste boje, jedva može da se usporedi sa rafiniranim masovnim proizvodom koji se nudi svjetskom tržištu — za koji postoji sumnja da je štetan i za ljudsko zdravlje.

Predstavnik Balzena je, navodi „DW“, dopisniku ARD-a rekao da od početka jula i u pogonu ovog proizvođača keksa u Poljskoj teče proizvodnja po „njemačkom“ receptu, dakle sa puterom, a ne palminim uljem.

leibniz-biscuits-child-small-45586

Iz tog pogona, kako se navodi, „Balzenov“ keks stiže u većinu „novih“ zemalja Evropske unije, ali će možda potrajati još koju sedmicu da se riješe problemi sa skladištenjem nešto osjetljivijeg keksa sa puterom i dođe pakovanje gdje će onda tačno pisati sastojci proizvoda. Ta kompanija više ne namjerava da pravi različite proizvode za različite zemlje EU.

Često se čuje argument proizvođača da se tako „prilagođavaju“ ukusima tržišta.

Konkretno, piše „DW“, kada je riječ o čokoladnom namazu „nutela“, sastojci su praktično identični u Mađarskoj i Francuskoj, otkriva VDR.

Ostavite komentar