Slovenci testirali Nutellu : Potvrđeno da je Nutella u BiH ista kao ona u Njemačkoj

Da li je čokolada za zapadno tržište Evropske unije lošija od one za istočno, pokušali su da dokažu i u Sloveniji.

DSC_0109Testirali su 11 prehrambenih proizvoda, uglavnom čokolade i keks, u obje varijante i zaključili: Razlike između zapada i istoka gotovo i nema.

Uprava za hranu slovenačkog Ministarstva poljoprivrede naručila je analizu 11 prehrambenih proizvoda – Nutele, keksa Tuk, Milke, čokolada Lindt i Kinder, čokoladice KitKat, keksa Leibnitz, bombona Haribo kao i instantnog čokoladnog napitka Neskvik – reagujući na brojne kritike koje dolaze iz javnosti i od nekih političara iz niza država, poput Hrvatske, Mađarske, Slovačke, da kvalitet prehrambenih proizvoda koji se plasiraju na istok EU nije ista kao za zapad.
Kao kriterijum za kategorizaciju “istočnog proizvoda” uzeti su jezici na deklaracijama – slovački, češki, mađarski, rumunski, bugarski, hrvatski, srpski i slovenački. Rezultati će iznenaditi mnoge – razlike između varijanti ovih proizvoda za dva tržišta gotovo nema. Ako i postoji, riječ je o zanemarivim razlikama i vrijednostima ili pak o dopuštenom odstupanju koje nema uticaja na kvalitet. Pri tom nije primjećeno da i ta sitna odstupanja idu na korist ili štetu jednog tržišta.
Ipak, postoji jedan dio koji zabrinjava – nigdje na deklaracijama – ni za zapadno ni za istočno tržište – nisu navedeni sastojci pronađeni u nekim proizvodima, prije svega transmasti i hidrogenizovane masti, za mnoge kontroverzne supstance. Rezultate šalju Komisiji Moguće razlike u kvalitetu hrane, ali i ostalih proizvoda, velika je tema na nivou EU, pa i ostali, sprovode svoja mišljenja. Slovenija će svoje rezultate poslati Evropskoj komisiji koja bi, nakon analize, trebalo da preduzme mjere za sprečavanje neujednačenog kvaliteta na jedinstvenom evropskom tržištu.

Ostavite komentar