Trump ima poruku za EU : “Ne računajte na nas ! “

Poruka koju je novi američki predsjednik Donald Tramp poslao svojim saveznicima s druge strane Atlantika bila je jasna i jednostavna: “Ne računajte na nas!”, stoji u analizi uglednog magazina Politiko.

2016-06-27-niles-c

“Mnogo decenija smo obogaćivali stranu industriju na račun američke, potpomagali vojske drugih država i dopuštali tužno slabljenje naše. Branili smo granice drugih država, umjesto da branimo svoje. I potrošili smo milijarde dolara u inostranstvu, dok je američka infrastruktura zanemarena propadala, rekao je Tramp u svojem inauguracionom govoru.

I prije preuzimanja dužnosti, rekao je kako je NATO “zastario”, hvalio je ruskog predsjednika Vladimira Putina, i javno je priznao kako mu nije bitno hoće li Evropska unija preživjeti.

U svojem govoru nije ni jednom riječju ublažio strahove koji se šire Evropom, nije spomenuo ni NATO niti EU.
Najveći strah evropskih političara je da će Tramp postići sporazum sa Rusijom koji bi izolovao Evropu.

Jedna od teorija je da su Trampovi prioriteti spoljne politike obuzdavanje Kine i razaranje Islamske države. Ako Tramp odluči da uključi Putina u te planove, Evropa bi mogla biti izostavljena, prepuštena ruskim prijetnjama. Države bi mogle početi sklapati nova savezništva unutar regije, što bi moglo stvoriti podjele na kontinentu.

“Sami temelji su u pitanju, rekao je Jan Tečau, direktor Ričard C. Holbruk foruma u Berlinu, koji je ove sedmice predstavio najgori mogući scenario.

“Ako bezbjednosne garancije Amerike za Europu više nisu bezuslovne, NATO bi se mogao urušiti. To bi moglo dovesti do rastvaranja EU i eura, kazao je Tečao, ali i naglasio da takav scenaro za sada još nije vjerovatan.

Ključni signal za Evropu biće prvi državnički susret Donalda Trampa – hoće li biti s nekim od evropskih lidera, poput Angele Merkel, ili sa Putinom? Njemačka kancelarka je izjavila ove sedmice kako bi voljela da posjeti Trampa u Vašingtonu, ali da još nije pozvana.

Čak i ako Tramp potvrdi svoju predanost NATO paktu u nadolazećim sedmicama, toliko je poremetio postojeći odnos snaga u regiji da bi bilo potrebno dugo vremena da se ponovno stabilizuje.

“To je šok za sistem”, rekao je Vali Nasr, dekan fakulteta međunarodnih odnosa na Univerzitetu Džons Hopkins.

Čak i ako ne nastavi s najavljenim ponašanjem, biće posljedica, zaključio je Nasr.

Ostavite komentar