Amerika je spremna za Donalda Trumpa

Dan inauguracije, zvaničan početak predsjedničkog mandata Donalda Trampa, obilježiti će mnoštvo aktivnosti u Vašingtonu – od jutarnje službe u crkvi, preko polaganja zakletve i parade, do večernjih balova.

Tan2017-1-19_23494989_2

Mada su inauguracione svečanosti već počele i trajati će narednih dana, središnji događaj će biti polaganje predsjedničke zakletve kada će Amerika dobiti novog predsjednika. To je i jedini događaj koji mora da se desi, sve ostalo su prateće svečanosti.

Predsjednik SAD može položiti zakletvu bilo gdje, ali se to uglavnom radi u Kapitolu, zgradi Kongresa, osim u izuzetnim slučajevima kao kada je 1963. Lindon Džonson, tada potpredsjednik, položio zakletvu u avionu posle ubistva presjednika Džona Kenedija u Dalasu.

Zakletva je definisana Ustavom i na engleskom sastoji se od 35 riječi, mada ih obično ima 39 sa završnicom “neka mi Bog pomogne” (so help me God). Taj dodatak je prema jednom tumačenju uveo 1789. prvi predsjednik Džordž Vašington. Neki istoričari kažu da je mit da je Vašington koristio te riječi, a prvi navodi očevidaca o tim riječima potiču iz 1881. s inauguracije Čestera Artura.

preuzmi

Inauguracione aktivnosti počinju jutarnjom službom u crkvi blizu Bijele kuće, kojoj će prisustvovati Tramp, novoizabrani potpredsjednik Majk Pens i njihove porodice. Novoizabrani predsjednik poslije odlazi u Bijelu kuću gdje ga dočekuje odlazeći predsjednik, a prema najavama, Tramp i Barak Obama će popiti čaj ili kafu i potom se zajedno uputiti na Kapitol.

Nakon polaganja zakletve, Tramp će održati inauguracioni govor, koji bi, prema najavama, trebalo da bude kratak, oko 20 minuta. Taj govor bi trebalo da da okvir Trampovog predsjedničkog mandata i biće pažljivo analiziran kako bi se vidjelo kako novi predsjednik namjerava da vlada, posebno imajući u vidu da u Belu kuću ulazi s najnižim rejtingom među dosadašjim predsjednicima.

Ankete pokazuju da povoljno mišljenje o njemu ima samo 40 posto ispitanih, dok je njegov prethodnik Obama došao na vlast s povoljnim mišljenjem 79 posto ispitanika, a Džordž Buš mlađi sa 62 posto.

Američki mediji kao intrigu navode i kako će se držati Trampova rivalka Hilari Klinton koja bi sa suprugom Bilom trebalo da bude na bini dok Tramp polaže zakletvu i drži govor.

Po okončanju aktivnosti na otvorenom ispred Kapitola, koji uključuju i marševe u izvođenju vojnog orkestra i američku himnu koju će otpjevati 16-godišnja Džeki Ivanko, sledi ručak u zgradi parlamenta za Trampa, Pensa i njihove goste s liderima Kongresa. To, međutim, nije obilčan ručak, pošto se već pokazalo da se republikanska većina i novi predsjednik ne slažu po nekim od ključnih pitanja – porezima, zdravstvu i posebno spoljnoj politici. Ručak u Kapitolu će biti prva zvanična prilika da dvije strane razmjene mišljenja.

x

Predsjednik poslije inauguracionih dešavanja u Kapitolu ide pješice do Bijele kuće odakle s potpredsjednikom, porodicama, kao i vodećim predstavnicima vlade i vojske prati inauguracionu paradu u kojoj učestvuju vojnici i civili iz svih 50 saveznih država. Parada bi trebalo da traje oko 90 minuta, što je kraće nego obično, s obrazloženjem Trampovog tima da novi predsjednik želi da to traje kraće kako bi imao vremena i za posao. Nije isključena mogućnost da između parade i večernjih zabava Tramp iskoristi predsjednička ovlaštenja i krene da sprovođenje nekih od svojih mjera.

Veče je rezervisano za inauguracione balove. Zvanične balove organizuje Odbor za inauguraciju i može im se prisustvovati samo uz poziv. Biće tri takva bala i prisustvovati će im Tramp, Pens i njihove porodice. Pored zvaničnih postoje i nezvanični inauguracioni balovi koje organizuju razlitiče organizacije i koji su mnogo otvoreniji, ali njima ne prisustvuje novi stanovnik Bijele kuće.

Tramp je pompezno najavio dolazak rekordnog broja ljudi u Vašington na njegovu inauguraciju, mada se organizatori spremaju za 800.000 do 900.000 ljudi. Prvoj Obaminoj inauguraciji je prisustvovalo 1,8 miliona ljudi. Agencija Asošijetid pres navodi da još ima mjesta u hotelima i da, nasuprot Trampovim tvrdnjama, prodavnice imaju mnoštvo večernjih haljina za prodaju. ;

Pored Trampovih pristalica, u Vašingtonu se očekuju i protesti nezadovoljnih njegovom pobjedom. Najveći skup se očekuje u subotu – ženski marš na kojem se očekuje preko 200.000 učesnika. Neki protesti se planiraju i za petak, a Trampu su u pomoć priskočili bajkeri iz organizacije “Bajkeri za Trampa” koji su najavili da će biti “živi zid” ako treba da se sačuvaju pristalice novog predsjednika. Tramp je naveo da ima i “najveće slavne ličnosti na svetu” koje dolaze na njegovu inauguraciju. Na koncertu večeras će nastupiti kantri pjevač Tobi Kit i grupa Tri dors daun (3 Doors Down), a prisustvoati će i glumac Džon Vojt, dok će na inauguracionim balovima nastupati Radio siti rokets (Radio City Rockettes), Pijano gajs (The Piano Guys), 72-godišnji Toni Orlando i 81-godišnji Sem Mur iz dueta Sem end Dejv.

S druge strane, na protestnom maršu žena prisustvo su najavile glumice Skarlet Džohanson, Frensis Mekdormand i Amerika Ferara, komičarka Ejmi Šumr i pevačica Zendaja.

U fokusu će biti i svet mode pošto je uvijek vladalo interesovanje šta će obući nova prva dama na polaganju zakletve i na inauguracionim balovima. Sutra, međutim, nije riječ samo o modi. Više dizajnera je reklo da ne želi da oblači Melaniju Tramp zato što se ne slažu s politikom njenog supruga koji se prezrivo osvrnuo na te izjave i rekao da njegova supruga ne bi ni željela haljine tih dizajnera. Muzičari koji su potvrdili nastupe na inauguracionim dešavanjima već su naišli na kritike, pa se isto može očekivati i za dizajnere.