Vrlo izvjestan susret Putina i Trumpa se očekuje u Beogradu

Istorijski susret dva najmoćnija svjetska političara, novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i predsjednika Rusije Vladimira Putina, vjerovatno će biti organizovan u Beogradu! Pregovarači insistiraju da se susret odigra u Beogradu imajući u vidu dobre odnose Srbije s Rusijom, ali i sa Zapadom…_87262934_getty-putin-trump-1

Prvi susret dva najmoćnija svjetska političara – novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i predsjednika Rusije Vladimira Putina – vjerovatno će se odigrati u Beogradu!Timovi šefova Kremlja i Bijele kuće intenzivno pregovaraju o prvom sastanku, a obje strane insistiraju da se ovaj samit, koji bi mogao da promjeni svijet, dogodi na neutralnom terenu.

Prva dama

– Kremlj, to jest ruska strana, insistira na tome da se ovaj istorijski sastanak dogodi u Beogradu, imajući u vidu dobre odnose Srbije s Rusijom, ali i sa Zapadom. Iako se ne protive izboru Srbije, američka strana kao moguće mjesto sastanka predlaže i Sloveniju, što i ne iznenađuje imajući u vidu da je nova prva dama SAD Slovenka, ali i da političari iz Ljubljane mjesecima lobiraju da oni budu domaćini susreta – navodi naš izvor.

Donald Tramp će sutra i zvanično postati predsednik SAD, a ubrzo posle toga očekuje se da dođe do susreta s Putinom.

– Neutralni teren je jedna od opcija jer su Trampa optuživali da mu je Rusija pomogla da dobije izbore, kao i da ga ucjenjuje.

U stranim medijima se već uveliko spekuliše u kojoj zemlji bi Tramp i Putin mogli da pruže jedan drugom ruku. Britanska štampa objavila je da bi to mogao da bude Island, što bi bila svojevrsna repriza susreta Ronalda Regana s Mihailom Gorbačovom iz 1986. Međutim, to su obje strane demantovale, dok mogućnost susreta u Srbiji ili Sloveniji nije ni potvrđena, ali ni demantovana.

Dobra lokacija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da bi za Srbiju bilo fenomenalno:

– Ne znam ništa o tome, ali bi bilo odlično da se sastanu u Beogradu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da njemu nije nerealno da se tako važan samit desi u Srbiji.

– Teško je reći gdje će biti održan samit, a Beograd je pogodna lokacija s obzirom na naše veze s Rusijom, ali i maksimalno prijateljske emocije koje je srpska javnost ispoljila prema Donaldu Trampu – kaže on.

Inače, Srbija je jedna od tri zemlje na svetu, uz Rusiju i Kinu, gdje je Trampova pobjeda dočekana s oduševljenjem.

 

Ostavite komentar