Simboli SFRJ oživljavaju i želi ih čitav svijet

Vukovarski proizvođač obuće Borovo pred preokretom je jer očekuje pozitivan odgovor vlasnika, države, u pogledu dokapitalizacije.

10656825515864d8018015a813664524_w640

To bi značilo dugoročno stabilno poslovanje kroz izvozni rast, ali i prvi put pozitivan rezultat, čime bi se prekinuo dug i loš kontinuitet od 25 godina.

Prihodi obućara u odnosu na 2013. kad je stigao šef uprave Gordan Kolundžić veći su 10 posto i sad su 120 miliona kuna, ali je ključan, smatra Kolundžić, kvalitativan pomak u strukturi prihoda, s obzirom na to da se je počeo da se ostvaruje izvozni program.

Potrošači, na primjer, u Kanadi i SAD-u prepoznaju ručno izrađene patike od prirodnih tkanina, inovativnog dizajna.

“Izvoz je prije tri godine iznosio tačno nula kuna, danas je na nivou od desetak posto ukupnih prihoda, ali već kroz prvi kvartal 2017., kad uprava Borova očekuje odgovore o početku izvoza u Japan, Australiju i Novi Zeland, biće jasnije hoće li izvoz skočiti za još 10-ak odsto”, kaže šef uprave Borova.

Ostvarenje ovog velikog projekta značajno je, ne samo Borovu, nego i Vukovarcima, jer bi im donio između 70 i 100 novih radnih mjesta u toj kompaniji, inače najvećem poslodavcu u gradu.

Konkretno, predstavnici sveta mode i sporta aktivno će promovisati Borovo na spomenutim udaljenim tržištima, ali i na domaćem terenu kompaniju čeka puno posla, pre svega kroz saradnju sa HZZ-om, a cilj je širiti i kapacitete, za šta je potrebno otvaranje i druge smjene.

Zadatak ove vrste, a tiče se pitanja kako povećati broj radnika sa današnjih 700 praktično i na 800 u postojećim uslovima, zbog iseljavanja stanovništva iz zanemarene Slavonije, neće biti nimalo lagan, kao što neće biti jednostavno ukloniti ni sistemske prepreke poput godinama zanemarivanog povezivanja sistema obrazovanja sa potrebama privrede. U Borovu za obrazovanje novih radnika priželjkuju barem jedan razred da bi premostili problem deficitarnih zanimanja.

Ostavite komentar