Klin se klinom izbija : Mamurluk se lijeći pivom

Konzumiranje piva koje sadrži mnogo hmelja u noći dočeka Nove godine može pomoći u smanjenju mamurluka ujutro, tvrdi se u novom istraživanju.

pivo

Njemački naučnici otkrili su da hmelj u pivu smanjuje štetu koju konzumiranje pića u velikoj mjeri nanosi jetri. Hmelj smanjuje proizvodnju toksina i štetnih masnoća u jetri koje se stvaraju nakon ispijanja alkohola poput rakije.
Što više hmelja ima u pivu, to ćete bolje proći ujutro.
“Konzumacija fermentisanih alkoholnih pića poput piva može biti manje štetna od teških poput rakije ili votke”, rekla je dr Ina Bergheim sa univerziteta Fridrih Šiler u Njemačkoj.
Tokom istraživanja miševima je dato pivo bez hmelja, pivo s visokim procentom hmelja i čisti alkohol. Potom su uradili nalaze jetre, krvi i utrobe nakon dva i 12 sati konzumacije alkohola. Otkriveno je da miševi kojima je dato pivo sa hmeljom imaju manje masnoće u jetri koja je bila i manje upaljena za razliku od jetre miševa koji su pili drugi alkohol. Miševi koji su pili pivo imali su manji nivo molekula koji su poznati kao azotni oksid koji ima glavnu ulogu u izazivanju glavobolje.
Bergheimin tim će sada istražiti dugoročni uticaj hmelja na jetru.

Ostavite komentar