016 godina kada su otišli velikani

Neuobičajno za jednu godinu, ovu 2016. obilježile su smrti brojnih poznatih ličnosti.

legende

Iz mjeseca u mjesec stizale su turobne vesti, a građani su nerijetko bili potpuno zatečeni i u nevjerici.

Samo je ex Yu glumište izgubilo ove godine nekoliko velikana – Dragan Nikolić je preminuo 11. marta, Velimir Živojinović 22. maja, Milorad Mandić 15. juna, a legendarna Mira Stupica 19. augusta. Daske koje život znače napustio je i Marinko Madžgalj 26. marta.

Svijet muzike napustili su početkom aprila, kraljica evergrina Lola Novaković, nedugo zatim kantautorka i pop pevačica Jadranka Stojaković, a nedavno, tačnije 11. decembar Esma Redžepova, čuvena makedonska pjevačica romske muzike.

Sportski svijet ostao je 13. februara bez Slobodana Santrača, bivšeg selektora i najboljeg strijelca u istoriji jugoslovenskog fudbala, a zauvijek je otišao i jedan od RTS-ovih najpoznatijih sportskih komentatora Duško Korać, koji je preminuo 4. januara.

Među poznatim ličnostima, koje više nisu među živima su i jedan od najuglednijih intelektualaca i antiratnih aktivista Nebojša Popov, poznati novinar Zaharije Trnavčević, haški optuženik Goran Hadžić, legendarna supervizorka popularnog kviza “Slagalica” Milka Canić, najstarija partizanka Ida Sabo,…

Godina u svetu počela je i završila smrću dva velikana muzičke rok i pop scene.

Čuveni britanski muzičar Dejvid Bouvi preminuo je 10. januara posle dugotrajne borbe sa kancerom, a sve je iznenadila nedavna smrt legendarnog pop pjevača Džordža Majkla, koji je preminuo na Božić po Gregorijanskom kalendaru.

Šok u svetu muzike bio je i 21. aprila kada je iznenada umro jedan od najznačajnijih muzičara današnjice Prins, ali i 7. novembra kada je preminuo čuveni kanadski umjetnik, pjesnik i kantautor Lenard Koen.

Svet je u 2016. ostao bez legendarnog vođe kubanske revolucije i bivšeg predsjednika te zemlje Fidela Kastra, preminuli su i nadaleko čuveni sportisti, američki bokser Muhamed Ali i holandski fudbaler i trener Johan Krojf, pisci Umerto Eko i Dario Fo, te glumci Bad Spenser, Alan Rikman i Džin Vajlder.

Ostavite komentar