Štedite struju : Klima ne potroši za četiri sata onoliko koliko TA peć potroši za sat

Minus na Celzijusovoj skali ovih dana pravi i minus u džepu potrošača. Zbog konstantno niskih temperatura, povećana je potrošnja struje.

ta-pec

Zbog loše izolacije, uništenih fasada i stare stolarije, većina domaćinstava koja ima centralno grijanje primorana je da se – dogrijava.

Zbog brojnih grijalica, kalorifera i klima-uređaja, ali i TA peći, prosječna dnevna potrošnja struje u BiH za trećinu je veća i od prosjeka potrošnje kilovata u najvrelijem periodu tokom ljeta. Oni koji pale klimu da se “dogriju” potroše i do 50,00 KM

Jedan od najtoplijih dana ove godine bio je 25. jul, kada je izmjereno blizu 40 stepeni Celzijusovih. Tada je Elektroprivreda u FBiH isporučila 61 miliona kilovat-sati električne energije, što je jedan od rekorda. Ipak, čak 35 miliona kilovat-sati potroši se da bi se “smanjio” mraz ovih dana. Temperatura se širom gradova BiH spušta i do minus 12 stepeni, dok na planinama i visoravnima pada i do minus 18.

18815098614e996ef5adf31169388356_extreme

Iako imaju radijatore koji su priključeni na toplanu, temperatura u velikom broju domaćinstava u BiH ne ispunjava određenu kvotu od 20 stepeni. Razlog, pored realnih mogućnosti kvara ili slabog protoka, koje odmah treba prijaviti lokalnoj toplani, jesu i loša energetska efikasnost naših zgrada. Zato kupci moraju da uključuju klime.

Običan klima-uređaj troši od 1,2 do tri kilovata po satu u zavisnosti od modela. Radi se o klimama koje griju do minus 5 stepeni i nikako se ne preporučuje da se pale kada je temperatura napolju niža. Kvarcna peć troši tri kilovata za sat vremena, koliko kvalitetna klima potroši za četiri sata”, objašnjava on.