Štedite struju : Klima ne potroši za četiri sata onoliko koliko TA peć potroši za sat

Minus na Celzijusovoj skali ovih dana pravi i minus u džepu potrošača. Zbog konstantno niskih temperatura, povećana je potrošnja struje.

ta-pec

Zbog loše izolacije, uništenih fasada i stare stolarije, većina domaćinstava koja ima centralno grijanje primorana je da se – dogrijava.

Zbog brojnih grijalica, kalorifera i klima-uređaja, ali i TA peći, prosječna dnevna potrošnja struje u BiH za trećinu je veća i od prosjeka potrošnje kilovata u najvrelijem periodu tokom ljeta. Oni koji pale klimu da se “dogriju” potroše i do 50,00 KM

Jedan od najtoplijih dana ove godine bio je 25. jul, kada je izmjereno blizu 40 stepeni Celzijusovih. Tada je Elektroprivreda u FBiH isporučila 61 miliona kilovat-sati električne energije, što je jedan od rekorda. Ipak, čak 35 miliona kilovat-sati potroši se da bi se “smanjio” mraz ovih dana. Temperatura se širom gradova BiH spušta i do minus 12 stepeni, dok na planinama i visoravnima pada i do minus 18.

18815098614e996ef5adf31169388356_extreme

Iako imaju radijatore koji su priključeni na toplanu, temperatura u velikom broju domaćinstava u BiH ne ispunjava određenu kvotu od 20 stepeni. Razlog, pored realnih mogućnosti kvara ili slabog protoka, koje odmah treba prijaviti lokalnoj toplani, jesu i loša energetska efikasnost naših zgrada. Zato kupci moraju da uključuju klime.

Običan klima-uređaj troši od 1,2 do tri kilovata po satu u zavisnosti od modela. Radi se o klimama koje griju do minus 5 stepeni i nikako se ne preporučuje da se pale kada je temperatura napolju niža. Kvarcna peć troši tri kilovata za sat vremena, koliko kvalitetna klima potroši za četiri sata”, objašnjava on.

Ostavite komentar