Portugal : Od sada se plaća porez i na lijep pogled kroz prozor

Portugal će vlasnicima kuća s lijepim pogledom i bogatom osunčanošću nametnuti novu dažbinu, povećavajući im poresku osnovicu, objavljeno je danas u Službenom glasniku.
leaders-look-mirror-you-look-through-window
Porez na takve kuće i stanove će time biti povećan do 20 posto u slučaju kada kuća ili stan ima lijep pogled, za šta se do sada plaćalo pet posto što je već izazivalo gnijev udruženja potrošača i vlasnika.
“Sve ukazuje na to da će slijedeći korak biti da se oporezuje kiseonik koji udišemo”, rekao je predsjednik Udruženja vlasnika nekretnina Portugala Antonio Farias Markes.
“Odlučno smo protiv tih mjera jer se zasnivaju na subjektivnom kriterijumu. Pogled iz kuće može se različito ocjenjivati”, rekao je za AFP Ernesto Pinto, stručnjak za porez iz Udruženja potrošača DECO.
S druge strane, vlasnici kuća iz kojih se vidi neko groblje ili industrijsko postrojenje, dobiti će smanjenje poreza na imovinu do 10 posto, a do sada je to bilo pet procenata.
U početku će povećanje važiti za sve stambene nekretnine koje su predmet poreza na imovinu, a potom će se ograničiti samo na kuće skuplje od 250.000 eura, što je rezultat amandmana poslanika Komunističke stranke.
Povećanje poreske osnovice je uvedeno “na osnovu kriterijuma socijalne pravde”, tvrdi Žoao Galambaš, portparol vladajuće Socijalističke partije.  “Neshvatljivo je da neko ko živi u podrumu i neko ko stanuje na spratu iznad, sa odličnim pogledom, plaćaju potpuno isti porez”, istakao je on.

Ostavite komentar