Druidi tvrde da je večeras najvažnija noć u godini

Iako se cijeli dan smatra zimskom kratkodnevicom, naučnici zapravo mogu da izmjere precizan trenutak kada se to dešava. Utvrdili su da je to trenutak kada se Sunce iz naše perspektive nalazi direktno iznad Južnog povratnika, paralele koja se proteže duž južne hemisfere. U BiH se to dešava u tačno 11.44 sata.

druids-christmas

Dan će trajati samo sedam sati, 49 minuta i 41 sekundi, gotovo devet sati kraće od najdužeg dana u godini.

Međutim, u regionima Arktičkog kruga, Sunce neće ni izaći.

Zahvaljujući pomračenju Mjeseca tokom najduže noći u godini, večeras će čovječanstvo iskusiti najdužu i najmračniju noć u posljednjih 500 godina. Zemljina sjenka početi će večeras da zaklanja Mjesec, a tokom potpunog pomračenja naša planeta se se nalaziti direktno između Sunca i Mjeseca, a Zemljin satelit poprimiti će narandžasto-crvenu boju tokom 72 minuta. Ljudi u Evropi i Africi moći će da vide samo dio pomračenja prije nego što ga prekine izlazak Sunca.

Zimska kratkodnevica obično “pada” 21. decembra, ali taj datum varira svake godine zbog blage razlike između vremena koje koristimo i solarnog vremena, zbog koje je svaka četvrta godina prestupna.

druids_stonehenge

Drevne civilizacije obilježavale su zimsku kratkodnevicu na različite načine, a jedno od najkarakterističnijih mjesta na svijetu sagrađenih u svrhu proslava solsticija, je Stounhendž u Britaniji.

Savremeni pagani se i dan danas okupljaju povodom ljetnje dugodnevice i zimske kratkodnevice na tom mjestu.

Inače, Stounhendž, koji je sagrađen prije više hiljada godina, napravljen je tako da se poklapa sa tačkom zalaska sunca tokom zimskog solsticija. U čast dolaska zime, drevni druidi su klali životinje i pili pivo i vino.

Artur Pendragon, čovjek koji je na čelu britanskih druida i samoproglašena reinkarnacija kralja Artura, tvrdi da je zimski solsticij najvažniji dan u godini, jer dočekuje “novo sunce”.

Ostavite komentar